eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανακοινώσεις ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2021
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2021 PDF Print

«Πουπού η αλεπού»

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2021

Αγαπημένες αλεπουδοοικογένειες,

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! Ακόμα ένας μήνας έφτασε στο τέλος του και ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά με τα παιδιά να απολαμβάνουν τις χειμερινές μέρες  παρέα με τα φρούτα του Χειμώνα – τα εσπεριδοειδή , την ετοιμασία φρέσκου χυμού,  τον κύκλο του νερού , τα χειμερινά ρούχα και μέσα θέρμανσης , τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα και το χιονισμένο τοπίο στο Τρόοδος αλλά και τα ζωάκια σε χειμερία νάρκη που τους ενθουσίασαν πολύ!!

Πάμε λοιπόν για ένα νέο μήνα , τον τελευταίο του Χειμώνα , στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι προσεχτικοί και προνοητικοί όσο αφορά την υγεία των παιδιών μας προτού τα φέρνουμε στο σχολείο για το καλό και την ασφάλεια  όλων μας!!! Να σας παρακαλέσουμε να συνεχίσουμε όλοι να επιδεικνύουμε την απαραίτητη ατομική ευθύνη προτού φέρουμε τα παιδί μας στο σχολείο για το καλό και την υγεία όλων μας. Παιδιά με υπερβολικά φλέγματα και  βήχα θα πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι γιατί μπορεί τα ίδια να φαίνονται καλά αλλά να είναι μεταδοτικά και είναι κρίμα τα παιδάκια που είναι καλά στην υγεία τους να τα επηρεάζουμε.  Ας συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια όλοι μας με την ελπίδα πως σύντομα θα έρθουν καλύτερες μέρες , πιο ελεύθερες!

Α. ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

Για τις πρώτες 15μέρες του Φλεβάρη θα μας κρατήσει συντροφιά ένα πολύ ξεχωριστό και οικολογικό θέμα με αφόρμηση μια αγαπημένη φίλη των παιδιών , την Πιπίτσα , η οποία ανακαλύπτει την ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ και θέλει να την μοιραστεί με τα παιδιά !!!

Στο θέμα αυτό τα παιδάκια παρέα με την Πιπίτσα θα γνωρίζουν τα διάφορα είδη δέντρων , δασικά , καλλωπιστικά , καρποφόρα , φυλλοβόλα , αειθαλή και θα ανακαλύψουν παράλληλα την ωφελιμότητα των δέντρων συτών στο περιβάλλον και κατ’επέκτασιν στον άνθρωπο. Ποιοι είναι άραγε οι χειρότεροι εχθροί των δέντρων και ποια είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα δεντράκια και την προστασία τους (πυροσβέστης , δασονόμος, δασοφύλακας, γεωπόνος, περιβολάρης,…);

Πώς μεγαλώνει ένα δέντρο και πόσοι κόποι χρειάζονται για να μεγαλώσει ;  Ποια είναι τα μέρη ενός δέντρου και ποιο ρόλο παίζουν τα δέντρα στη ζωή των ανθρώπων ;(οξυγόνο , ξυλεία, διάβρωση εδάφους , φωλιές ζώων, σκιά , δροσιά , ομορφά – πράσινο , καρποί , …)

Β. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

«Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΦΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΝΕΓΑΛΗ»

Ξεκινώντας το δεύτερο 15νθήμερο Φεβρουαρίου θα ασχοληθούμε με ένα πολύ ενδιαφέρον και διαχρονικό θέμα με τα παιδιά !! Αυτό θα διαρκέσει και μέχρι τα μέσα Μαρτίου , όπου είναι η Καθαρή Δευτέρα και συγκεκριμένα μέχρι τις 12/03.

Η Φατού , το κοριτσάκι από την Σενεγάλη , είναι ένα κοριτσάκι από την Αφρική , το οποίο θα αποτελέσει την αφόρμηση για το θέμα μας «Παιδιά από όλο τον κόσμο» . Το παραμύθι της Φατού μας ταξιδεύει στην Αφρική και μας γνωρίζει την πατρίδα της , τα ήθη και έθιμα της , τις συνήθειες των κατοίκων και της οικογένειας της , την ενδυμασία τους , τον τρόπο ζωής και διατροφής τους αλλά και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας της .

Παρέα με την Φατού θα πάμε και σε άλλα μέρη , σε άλλες χώρες , να γνωρίσουμε τους νέους φίλους μας από την Κίνα , από το Μεξικό , από την Ισπανία , από την Ελλάδα, από την Ινδία ……

Σκοπός της προσέγγισης του θέματος αυτού να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά την μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε λαού , την αποδοχή του κάθε παιδιού που προέρχεται από διαφορετική χώρα με άλλα ήθη και έθιμα και  με μια διαφορετική επίσης γλώσσα που εμείς δεν την κατανοούμε !!

«ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΑΓΟΡΙ…..»

Ένα εξαιρετικό παραμύθι του TRUDY LUDWIG, το οποίο προσεγγίζει μια πολύ ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πως μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα.  Ο Τομ..το αόρατο αγόρι όπως το ονομάζει … κανείς δεν το προσέχει, ούτε σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του ή στο παιγνίδι του ή σε κάποιο πάρτι γενεθλίων…μέχρι που ένα νέο παιδί , κινεζάκι…ο Λι …έρχεται στο σχολείο. Μόλις ο Λι , φτάνει , ο Τομ είναι ο πρώτος που θα τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος . Όταν ο Τομ και ο Λι συνεργάζονται σε μια δραστηριότητα, ο Τομ βρίσκει τρόπο να ξεχωρίσει και αυτός. Αυτό το παραμύθι θα αποτελέσει ενίσχυση στο μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά «ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ».

Το θέμα αυτό θα κορυφωθεί με το αποκριάτικο μας πάρτι που γίνεται στο σχολείο ,

πρωινές ώρες,  και τα παιδάκια ετοιμάζουν μια χορογραφία για να την παρουσιάσουν στους φίλους τους των άλλων τάξεων. Η κάθε τάξη επιλέγει μια φυλή ,(ινδιάνοι, κινέζοι, αφρικάνοι, χαβανέζοι, …..) και τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους τη στολή που θα φορέσουν παρέα  με τις δασκάλες τους .Δίνουμε έμφαση λοιπόν στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα στο αποκριάτικο μας πάρτι  και όχι τόσο στο καρναβαλίστικο πνεύμα των ημερών.

19/02 ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στις 19/02   όλα τα παιδάκια τόσο της «Πουπούς» όσο και του «Μένιου»  θα παρακολουθήσουν από την  θεατρική ομάδα « ΧΡΩΜΑΤΑ» της ηθοποιού Δανάης Χρίστου το θεατρικό παραμύθι «Μαύρο , άσπρο παραμύθι το κουκί και το ρεβύθι». Κόστος 5 ευρώ

22/02 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Στις 22/02  όλα τα παιδάκια (Πουπού και Μένιος) θα παρακολουθήσουν το αποκριάτικο κουκλοθέατρο της Κάλιας Χαραλάμπους «Το αποκριάτικο κοστούμι». Κόστος 5 ευρώ.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • Τον μήνα Μάρτιο θα οργανώσουμε τα τηλεφωνικά ραντεβού αξιολογήσεων των 2 τμημάτων των 2χρονων μας. (Μαρίας – Άντριας, Σοφίας – Ελένης) Θα σας γνωστοποιήσουμε σύντομα τις διαθέσιμες ώρες για να συμπληρώσετε το ραντεβού που σας βολεύει .
  • Αγαπητοί μας γονείς , θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να προσέξετε λίγο την έκθεση των παιδιών μας  στην τηλεόραση ή ταπλετ κτλ …γιατί κάποια παιδάκια ξεκίνησαν να μεταφέρουν  στην τάξη κάπως πιο « άγριες» εκφράσεις και συμπεριφορές στο παιγνίδι τους . Ελέγξετε τον χρόνο αλλά και το τί παρακολουθεί το παιδί σας . Υπάρχει αξιόλογο εκπαιδευτικό ηλεκτρονικό υλικό πάντα με μέτρο φυσικά . Η ταύτιση σε αυτές τις ηλικίες με ήρωες είναι πολύ σύνηθες και λόγω του εγκλεισμού και των συνθηκών ίσως η εύκολη λύση να είναι τα ηλεκτρονικά μέσα… Προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία στο θέμα αυτό γιατί έχει αντίκτυπο στην συμπεριφορά των παιδιών και στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση.  Εννοείται πως είναι κάτι πολύ ελεγχόμενο αλλά θέλουμε να το προλάβουμε να μην εξελιχθεί και για να το καταφέρουμε χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας. Πρόσφατα στο φέισμπουκ της «Πουπούς» αναρτήσαμε ένα άρθρο που προτείνουμε εναλλακτικές παιγνιδιού και απασχόλησης των παιδιών λόγω και του εγκλεισμού . Αξιοποιήστε τες. !!
  • Τον μήνα Φλεβάρη καταβάλουμε 10 ευρώ για την ετήσια 24ωρη ασφαλιστική κάλυψη για κάθε παιδί. Θα προστεθεί στα δίδακτρα του παιδιού σας.

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!