eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανακοινώσεις ΜΑΡΤΗΣ 2021
ΜΑΡΤΗΣ 2021 PDF Print

«Πουπού η αλεπού»

ΜΑΡΤΗΣ 2021

Αγαπητοί μας γονείς,

Πάει κι ο Κουτσοφλέβαρος!!!Πάει κι ο Χειμώνας!!Επιτέλους Άνοιξη και είμαστε πολύ χαρούμενοι  γι’αυτό !! Ο μήνας Φλεβάρης ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός μήνας αφού ξεκινήσαμε τα οικολογικά μας ταξίδια παρέα με τα παιδιά,  τόσο για την πολύτιμη προστασία των δασών , την αξία της ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ αλλά και την ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ !!

Η ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ που βίωσαν τα παιδάκια με τον παππού τον Γιαννάκη, η περιβαλλοντική διαδήλωση που έκαναν τα παιδιά του Μένιου και η παρέλαση των ζώων του δάσους από τα παιδάκια της Πουπούς  ήταν ίσως από τις πιο δυνατές εμπειρίες του μήνα Φλεβάρη, τις οποίες τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά!

Η Ανακύκλωση- Απορρίματα που αποτελεί το φετινό μας οικολογικό θέμα με την εταιρεία CYMEPA  , είναι  ένα ανεξάντλητο θέμα, διαχρονικό , επίκαιρο και πάρα πολύ σημαντικό για να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τα παιδάκια μας από τώρα που είναι μικρά, σημαντικές  οικολογικές συνήθειες. Είμαστε σίγουροι πως αρχίσαν να σας μεταφέρουν τα πρώτα μηνύματα στο σπίτι και να σας «απαγορεύουν» να πετάτε ότιδήποτε στα σκουπίδια…. !!! Ακολουθήστε τους και εξελίξετε το θέμα και στο σπίτι!  Είναι ιδανική στιγμή όσοι δεν έχετε ήδη ξεκινήσει , να βάλετε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη ζωή σας! Τώρα που θα έχετε και τα παιδιά σύμμαχους!

 

ΘΕΜΑ ΜΑΡΤΗ

« ΑΠΟΚΡΙΑ – ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Η Φατού , το κοριτσάκι από τη Σενεγάλη, επισκέφθηκε ήδη τα παιδιά από την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη για να τα γνωρίσει και με αφορμή την επίσκεψη της , θα ξεκινήσουμε ένα πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών !! Γνωρίζοντας τις φυλές και τα παιδάκια όλου του κόσμου , δίνουμε  σημασία κυρίως στη διαφορετικότητα, την αγάπη, τον σεβασμό , την αποδοχή που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι σε κάθε άνθρωπο όπως και να φαίνεται , ότι χρώμα και να έχει η επιδερμίδα του , όπως και να ναι τα μαλλάκια του ή τα ματάκια του, όπου και να ζει , όποια γλώσσα κι αν μιλά. Μέσα από το θέμα αυτό τα παιδιά γνωρίζουν και διαφορετικές κουλτούρες, τύπους σπιτιών , τρόπους διατροφής , παραδοσιακά φαγητά χωρών, στολές παραδοσιακές, μουσικές ,χορούς της κάθε χώρας και γενικά τα κυριότερα και πιο βασικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

Παράλληλα προσεγγίζουμε το θέμα της Αποκριάς , τα αποκριάτικα έθιμα και θα καταλήξουμε στην Καθαρή Δευτέρα , τα ήθη και έθιμα των ημερών και θα συνεχίσουμε με την Υγιεινή Διατροφή  και την Σαρακοστή .

Στις 12/03 Παρασκευή θα γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά την αποκριά φορώντας τα καπέλα που θα φτιάξουμε με τα παιδιά των διαφόρων φυλών. Το κάθε τμήμα θα μεταμφιεστεί σε μια διαφορετική φυλή με καπέλα που θα φτιάξουν τα ίδια τα παιδάκια από ανακυκλώσιμα υλικά . Θα χορέψουμε , θα τραγουδήσουμε και θα ξεφαντώσουμε αποκριάτικα!!

Επίσης ήδη σας στάλληκαν ημερομηνίες που θα μεταμφιεστεί το κάθε τμήμα με δικά τους κοστούμια τα παιδιά αφού φέτος δεν θα έχουν αυτήν την εμπειρία εκτός σχολείου , λόγω συνθηκών .

Μετά τις 15 του Μάρτη και μέχρι τέλος του μήνα η  Φατού παραμένει μαζί μας,  κι εμείς θα της μάθουμε για την Υγιεινή Διατροφή.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα κατά την άποψη μας και ένα θέμα διαχρονικό που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες στο νηπιαγωγείο και φυσικά αυτό θα πρέπει να αρχίζει και να συνεχίζει και στο οικογενειακό πλαίσιο αν θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. Στο θέμα αυτό φυσικά δεν μπορούσε να μας εντάξει κάποιος άλλος παρά η αγαπημένη μας «Πιπερούλα» , ένα πολύ όμορφο παραμύθι από την πολύ καλή μας φίλη και συγγραφέα  Νικολίνα Δράκου.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά όλα τα είδη τροφών , γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι, όσπρια, φρούτα , λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, είδη ολικής αλέσεως……και φυσικά να τα ενθαρρύνουμε για μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις σε γλυκά και λιπαρά . Το θέμα αυτό θα ενισχυθεί και με επίσκεψη διατροφολόγου στο σχολείο μας μέσα στον μήνα Απρίλη.

08/03  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΑΜ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – Η «Ζουζού» στην παρέα μας

Ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους είναι ένας πολύ καλός μας φίλος , ζωόφιλος και ακτιβιστής  ο οποίος χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί σε κέντρα προσφοράς και αγάπης και φροντίδας σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες , σε καταφύγια για να προσφέρει στοργή σε εγκαταλελημένα ζώα και  σε εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και λίγα χρόνια κάνει θεραπείες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους σε άτομα με ειδικές ανάγκες και διάφορες αναπηρίες.  Τον Αβραάμ τον έχουμε ξαναφιλοξενήσει   στην «Πουπού» και στον « Μένιο» μας και μας χάρισε πολύ ξεχωριστές στιγμές παρέα με μια ξεχωριστή μας φίλη , την Ζουζού , η οποία είναι μια αξιαγάπητη σκυλίτσα,  εκπαιδευμένη να φροντίζει και να βοηθά συναισθηματικά, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες όπως ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας ή άτομα με άνοια ….Μια σκυλίτσα τόσο φιλική και χαδιάρα με φοβερή εξυπνάδα και συναίσθημα !

Στόχος μας με την επίσκεψη αυτή είναι να μάθουν και να εκτιμήσουν τα παιδάκια τις φυσικές ανάγκες των ζώων, να μάθουν για τους διαφορετικούς ρόλους που έχει ο σκύλος στη ζωή του ανθρώπου, να μάθουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε οι σκύλοι,  να μάθουν πώς επικοινωνούν οι σκύλοι και τις 3 βασικές αισθήσεις ενός σκύλου , τί αρέσει και τι δεν αρέσει σε ένα σκύλο και πως πλησιάζω ένα σκύλο που βλέπω για πρώτη φορά.!

Όσα παιδάκια θέλουν μπορούν να φέρουν κονσέρβες τροφής για σκυλάκια για το καταφύγιο ζώων ή οποιοδήποτε συμβολικό  χρηματικό ποσό επιθυμούν το οποίο θα συνεισφέρουμε στο καταφύγιο για  κάλυψη μέρος των εξόδων του,  που βασικά είναι η σίτιση και τα ιατρικά έξοδα των ζώων .

 

23/03 Θέατρο σκιών «Ο Αυγησίλαος»

Θέταρο σκιών στην «Πουπού» και στον «Μένιο» μας ! Ο Αυγησίλαος στην «Πόλη των Χρωμάτων». Πρόκειται για ένα αυγό σε μια φάρμα το οποίο γεννιέται διαφορετικό από τα υπόλοιπα αυγά. Γεννιέται πολύχρωμο και αρχίζοντας να μην νιώθει πολύ καλά ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε μακρινές χώρες θέλοντας να φτάσει στη χώρα των χρωμάτων . Κόστος 5 ευρώ.

 

17/03 & 29/03 Η «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ » ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Φιλοξενούμε στο σχολείο μας την εταιρεία ανακύκλωσης «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ» και την Αντρούλλα Σιάτη η οποία θα μιλήσει στα παιδιά για την ανακύκλωση των ρούχων και την επαναχρησιμοποίηση τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα βιωματικό , εικαστικό εργαστηράκι κατασκευής υφασμάτινων κούκλων . Ενθαρρύνετε τα παιδάκια να φέρουν μαζί τους παλιές τους καλτσούλες και διάφορα υλικά διακόσμησης και επένδυσης όπως κουμπάκια, κορδελίτσες, δαντέλλες, χάντρες,(τμήματα Μένιου , Λητώς ,Ιωάννας και Γαβριέλλας).

Κόστος 3 ευρώ.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ : 15 Μαρτίου 2021

ΑΡΓΙΕΣ ΠΑΣΧΑ:  Από 28 / 04 – 04 / 05

ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ : 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 (εφώσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες)

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!  ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ» ΜΕΡΕΣ!!