eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανακοινώσεις ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021 PDF Print

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021

Αγαπητοί γονείς,

Πέρασε ο δύσκολος για όλους μας Σεπτέμβρης και τα περισσότερα παιδάκια έχουν προσαρμοστεί στη νέα τους ρουτίνα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους και κυρίως τους νέους γονείς για την πολύ καλή συνεργασία και υπομονή  που έδειξαν στις δύσκολες μέρες της προσαρμογής μέχρι τα παιδιά να μας εμπιστευτούν και να νιώσουν ασφάλεια μαζί μας. Είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουμε όλοι την ειλικρινή και συνεχή επικοινωνία για το καλό των παιδιών μας.

Ένας πρωτόγνωρος Σεπτέμβρης επίσης,  με  ιωσούλες . Και παράλληλα με πιο ευάλωτα παιδιά στην υγεία τους λόγω και πάλι του εγκλεισμού που έζησαν , της μη έκθεσης τους σε μικρόβια , της κοινωνικής αποστασιοποίησης…. Με την κοινωνική  έκθεση τους τώρα αναμένουμε σιγά σιγά να αποκτήσουν και τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό τους και να δυναμώσουν.  Μιλώντας και πάλι με τους παιδιάτρους μας καλό είναι να δίνετε πιο συχνά φρούτα και λαχανικά στα παιδιά και γενικά βιταμίνες ενδυνάμωσης του οργανισμού και του ανοσοποιητικού . (συμβουλευθείτε τον γιατρό σας). Να σας ευχαριστήσουμε επίσης που προνοείτε προτού φέρετε τα παιδιά στο σχολείο να είναι καλά στην υγεία τους και να μην είναι μεταδοτικά με το σύμπτωμα που εκδηλώνουν. Ας συνεχίσουμε να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για την ασφάλεια όλων μας , όλου του σχολικού πληθυσμού αλλά και για προστασία των ευάλωτων ομάδων που είναι στο σπίτι .

Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώνουμε ότι προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε στο μέγιστο την υγεία όλων μας. Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά και λειτουργικό στο χώρο του σχολείου.

Οι κυριότεροι στόχοι μας το μήνα Σεπτέβρη αφορούσαν την ομαλή προσαρμογή όλων των παιδιών μικρών και μεγάλων στο νέο τους περιβάλλον, με τις δασκαλίτσες τους, τους φίλους τους  και τη νέα τους ρουτίνα. Φυσικά η κάθε ηλικία είχε τους δικούς της πιο ειδικούς στόχους προσαρμογής.

Τα 2χρονα έπρεπε πρώτα απόλα να αγαπήσουν και να νιώσουν ασφάλεια με τις δασκαλίτσες και να συνηθίσουν τον αποχωρισμό από εσάς τους γονείς επιβεβαιώνοντας μέσα τους πως φεύγετε αλλά πάντα επιστρέφετε, πως δεν τα εγκαταλείπετε. Να νιώσουν συναισθηματικά ασφαλή και να αισθανθούν τη χαρά, την αγκαλιά, το χάδι , τη σημασία και κυρίως ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ από το σχολικό περιβάλλον. Να αγαπήσουν το σχολείο και να αρχίσουν να νιώθουν καλά μέσα σε μια ομάδα. Αν κάποια παιδάκια δεν έχουν συνηθίσει ακόμα το αποχωρισμό είναι εντελώς φυσιολογικό .Το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς, το δικό του χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι μας το παιδί και να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή συνεχίζοντας την καλή συνεργασία για να πετύχουμε μαζί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε κιόλας πως τα νέα παιδιά είναι και τα παιδάκια του 2019 που όταν το 2020 έπρεπε να αρχίσουν να εκτίθενται κοινωνικά (παιδότοπους, επισκέψεις , πάρκα, ….) συνέχισαν να είναι περιορισμένα στο σπίτι με την οικογένεια τους . Πολύ φυσιολογικό λοιπόν που δυσκολεύτηκαν κάποια από αυτά λίγο περισσότερο .

Τα 3χρονα έπρεπε σιγά σιγά να προσαρμοστούν και να αγαπήσουν τη νέα τους δασκαλίτσα. Οι πρώτες δασκαλίτσες των παιδιών είναι πολύ σημαντικές γι αυτά όπως και η πρώτη τους τάξη, γι’αυτό και τις πρώτες μέρες ίσως κάποια παιδιά να κατευθύνονταν προς αυτήν. Ήθελαν κι αυτά το χρόνο τους να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή της δασκάλας και του τμήματος αλλά και το νέο πρόγραμμα το οποίο διαφέρει . Έρχονται πλέον σε επαφή και με πιο πολλούς εκπαιδευτικούς. Δεν έχουν 2 μισάωρα διαλείμματα αλλά ένα μονόωρο. Όλα αυτά αν και είναι θετικά και ωφέλιμα για τα παιδιά δεν πάυουν να είναι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη τους ρουτίνα , άρα είναι φυσιολογικό που κι αυτά  ήθελαν το χρόνο τους.

Τα παιδιά του «Μένιου»  ήθελαν κι αυτά το χρόνο προσαρμογής τους γιατί είχαν αλλαγή σχολείου , από την «Πουπού» στο «Μένιο» , αλλαγή δασκάλων και αλλαγή φίλων – νέες ομαδούλες. Πρώτοι στόχοι των δασκάλων ήταν να συνδεθούν τα παιδιά μεταξύ τους αλλά και με τη δασκάλα τους. Να σιγουρευτούμε ότι όλα τα παιδιά είναι σε μια ομάδα παιδιών και έχουν παρέα ,έχουν φίλο και παίζουν. Βασική μας έγνοια κανένα παιδί να μην μένει μόνο του , απομονωμένο, χωρίς να το πλησιάζει ή να συναναστρέφεται έστω και με ένα παιδί. Πρώτο μας μέλημα λοιπόν ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η συναισθηματική τους ασφάλεια και μετά τα άλλα όλα. Πολύ σημαντικό επίσης να αγαπήσουν το νέο τους σχολικό περιβάλλον και να νιώσουν περήφανα που μεγάλωσαν και ανήκουν πλέον στο «Μένιο».

Επίσης τον  μήνα Σεπτέμβριο ασχοληθήκαμε με τη γνωριμία με το σχολείο μας, τα πρόσωπα, τους φίλους μας, τους κανόνες της τάξης, την καθαριότητα του σώματος, της τάξης μας, του σχολείου μας και του περιβάλλοντος γύρω μας.

Το θέμα με την καθαριότητα ολοκληρώθηκε την τελευταία βδομάδα με την απονομή των βραβείων ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ σε όλα τα παιδάκια για την προσπάθεια τους. Φυσικά όλα όσα μας δίδαξαν οι ήρωες μας θα τα εμπεδώσουμε μέσα από την καθημερινότητα μας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν μικρές ευθύνες συγυρίσματος, τακτοποίησης των παιγνιδιών τους, τήρησης κανόνων υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών μετά την αυλή, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέττας..κ.τ.λ.

ΘΕΜΑΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Α. ΤΑ ΖΩΑ , ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ!!

Β. ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟς ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

Α. ΤΑ ΖΩΑ , ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας ζώων  στις 4 Οκτωβρίου , θα προσεγγίσουμε στα παιδιά το θέμα αυτό και κυρίως την αξία και τη σημασία των ζώων στη ζωή μας , την μεγάλη ευθύνη  να μεγαλώνεις ένα ζωάκι στο σπίτι και πόσο σημαντική είναι η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα. Θα προσεγγίσουμε το θέμα κατοικίδια , αδέσποτα , καταφύγιο ζώων , κτηνίατρος …

Το θέμα αυτό θα το ξεκινήσουμε με την ηρωίδα μας την Πιπίτσα η οποία γνωρίζει ένα αδέσποτο σκυλάκι και προσπαθεί να βρει τρόπους να το βοηθήσει .

Εμείς άραγε πώς θα την βοηθήσουμε ;;

Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι στο θέμα αυτό !Εννοείται πως κάθε ηλικία θα εμβαθύνει και θα αναπτύξει το θέμα ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών

Παραμύθια – αφόρμηση :

 1. « Μια οικογένεια σε περιμένει» Μαρίνα Μιχαηλίδου- Καδή
 2. «Ένας κουτάβι νιώθει μοναξιά» Ευγένιου Τριβιζά
 3. « Η Πιπίτσα προστατεύει τα αδέσποτα»  Μάρω Θεοδωράκη

Β. «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΥΛΗΔΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ»

Ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο η «Πουπού» δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των παιδιών είναι το συναισθηματικό κομμάτι , γι’ αυτό και σχεδόν κάθε βδομάδα αφιερώνουμε κάποια διδασκαλία για την καλλιέργεια και την εμπέδωση κάποιων βασικών συναισθηματικών αξιών αλλά και έκφρασης συναισθημάτων.

Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε τη σχολική μας χρονιά γνωρίζοντας στα παιδιά τους φίλους μας τους συναισθηματούληδες!! Τον Κύριο Χαρούμενο , την Κυρία Λυπημένη , Τον Κύριο Φοβισμένο, Τον Κύριο Θυμωμένο και στα πιο μεγάλα παιδιά να ασχοληθούμε και με πιο βαθιά συναισθήματα όπως απογοήτευση, ζήλια, θαυμασμός, έκπληξη, κούραση, …..

Παραμύθια – Αφόρμηση :

 1. « Δεν είμαι η Μυρτώ» Νάγια Παναγιώτου – Γιώργος Μίτλεττον
 2. « Η Καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά» Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη
 3. « Η Μέλπω η Μοναδική»
 4. «Το αόρατο αγόρι» Trudy Ludwig

Ξεκινάμε λοιπόν το θέμα μας με το παραμύθι της Μυρτώς . Η Μυρτώ δυσκολευόταν  να αποδεχτεί τον εαυτό της . Κάθε μέρα ήθελε να μεταμφιέζεται σε κάτι άλλο πιστεύοντας πως έτσι θα ήταν  ΜΟΝΑΔΙΚΗ .!! Ντυνόταν μια μέρα πριγκίπισσα, άλλη μέρα γοργόνα , Μόγλης , Ντάμπο το ελεφαντάκι , Πήτερ Πάν, Πινόκιο, Ραπουνζέλ  αλλά κάθε φορά συναντούσε μπροστά της κι άλλους μόγληδες, κι άλλες Ραπουνζελ, κι άλλους Πήτερ Παν ….μέχρι που μια μέρα απογοητευμένη από τις προσπάθειες της να φαίνεται ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ  αποφάσισε με μεγάλη περηφάνεια να παραμείνει ο ΕΑΥΤΟΣ της και να είναι απλά Η ΜΥΡΤΩ και τότε μόνο είδε πως ήταν όντως ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ !!

Μέχρι να καταλήξει όμως σε αυτή την απόφαση ένιωσε διάφορα συναισθήματα ….!!! ΖΗΛΙΑ  όταν έβλεπε κάποιους να της μοιάζουν , ΘΥΜΟ όταν δοκίμασε πολλές φορές να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ αλλά δεν τα κατάφερνε , ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΥΠΗ όταν δεν έβρισκε άλλη λύση πια ,  ΦΟΒΟ όταν στο τέλος  φτάνει σπίτι της και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό μετά από όλες αυτές τις μεταμφιέσεις …ΧΑΡΑ και ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ  όταν αποφάσισε  τελικά να είναι απλά ο ΕΑΥΤΟΣ της!!

.

Ο ΕΑΥΤΟΣ μας  λοιπόν είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε ! Για να τον αγαπήσουμε πρέπει να τον γνωρίσουμε καλά ! Έτσι θα ξεκινήσουμε πρώτα γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας! Το σώμα μας , τα μέρη του σώματος μας και τι εξυπηρετεί το καθένα. Οι 5 μας αισθήσεις και σε τί μας βοηθούν. Και  φυσικά οι ανάγκες μας για φαγητό, για νερό, για ύπνο και ξεκούραση, για γέλιο και διασκέδαση, αλλά και για ΑΓΑΠΗ.

Άρα στο θέμα αυτό θα δώσουμε έμφαση στο σώμα μας αλλά παράλληλα και στην καρδούλα μας και τα συναισθήματα που νιώθει.  Ο Άκης ο Σωματάκης και η Ρούλα η Καρδούλα είναι ήρωες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα παιδιά για να τους μάθουν για τη σημασία να είναι και οι 2 καλά  ή ακόμα πιο σημαντικό πόσο επηρεάζει ο σωματάκης την καρδούλα και η καρδούλα τον σωματάκη.

Όταν η καρδούλα είναι χαρούμενη , αυτό το νιώθει  και ο σωματάκης , όταν πληγωθεί ο σωματάκης  αυτό το νιώθει αμέσως και η καρδούλα. Άρα πρέπει και τους 2 να τους φροντίζουμε και να τους προσέχουμε !! Πώς όμως;;

Και εδώ εμφανίζονται και οι συναισθηματούληδες οι οποίοι παρουσιάζονται στα παιδάκια με πολύ παιγνιώδη τρόπο και μιλούν , γελούν , χορεύουν, τραγουδούν αλλά παράλληλα λυπούνται , κλαίνε , θυμώνουν , φοβούνται , ντρέπονται , γκρινιάζουν ..κτλ…

Στόχος να γνωρίσουμε τα συναισθήματα μας , να μάθουμε να τα εκφραζουμε όποια και να είναι αυτά! Δεν  υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Απλά σιγά σιγά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε ώστε στον θυμό μας να μην πληγώνουμε κάποιον φίλο μας ή τον εαυτό μας , ή στο φόβο  μας να μιλούμε να το εκφράζουμε και να μην το « καταπίνουμε» . Και πολύ σημαντικό στις ηλικίες αυτές των παιδιών μας είναι να τα εκπαιδεύσουμε στο όταν χρειάζομαι κάτι προσπαθώ να το ζητώ , να το εκφράζω με λόγια και όχι να χτυπώ ή να σπρώχνω , να λέω το παράπονο που έχω στον φίλο μου,  να ζητάω βοήθεια όταν την χρειάζομαι,  να διαφωνώ όταν δεν μου αρέσει κάτι και να διεκδικώ όταν κάτι μου ανήκει , να κατανοώ ότι όταν ο φίλος μου αλλάζει φατσούλα και φαίνεται λυπημένος ή πάει να κλάψει σημαίνει δεν του αρέσει αυτό που του λέω ή του κάνω και πρέπει να το σταματήσω. Η ενσυναίσθηση είναι από τα πιο δυσκολα να εγκαθιδρυθούν στον άνθρωπο και υπάρχουν πολλοί ενήλικες που δεν την κατέχουν…. Όμως είναι από αυτές τις ηλικίες που ξεκινά η καλλιέργεια της και βασικοί υπεύθυνοι είναι η οικογένεια και το σχολείο , οι πρώτοι εκπαιδευτικοί. Εννοείται πως όλα τα πιο πάνω  η κάθε δασκάλα θα τα εμβαθύνει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών της για να είναι όσο πιο κατανοητά γίνεται.

Πολλές φορές μας εκπλήσσουν τα παιδιά πόσα περισσότερα τελικά μπορούν να

καταγράψουν από αυτά που εμείς νομίζουμε …..Γι ‘αυτό μη διστάσετε να μας ενισχύσετε στα θέματα αυτά με τον δικό σας τρόπο στο σπίτι, είτε με δικά σας παραμυθάκια , είτε μέσα από ένα διάλογο που θα κάνετε με τα παιδάκια είτε μέσα από μια απλή συμβουλή που θα δώσετε στο παιδί σας ….κι ας δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται πολύ και είναι μικρό …εσείς εκφράστε αυτό που θέλετε και νιώθετε … και ένα μικρό σποράκι να φυτέψετε ..σιγά σιγά θ ‘ανθίσει!

Για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε στο θέμα αυτό θα θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδάκια να εκφραστούν , να μιλήσουν ,να περιγράψουν , να νιώσουν…. Θα θέλαμε λοιπό  από όλους σας να μας φέρετε στο σχολείο μια δική σας οικογενειακή φωτογραφία την οποία θα αξιοποιήσουμε  με διαφορετική προσέγγιση και τρόπο για την κάθε ηλικία.

Τα 2χρονα μας θα νιώσουν όμορφα και θα βοηθήσει πολύ στη συναισθηματική τους σύνδεση και επαφή με το σχολείο να φέρουν τα πρόσωπα της οικογένειας τους στο σχολείο τους , να τα δείξουν και να μιλήσουν στους φίλους τους, αφού μετά θα τις αναρτήσουμε και σε περίοπτη θέση στην τάξη για να τις βλέπουν και να νιώθουν όμορφα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά  θα  μιλήσουν σίγουρα εκτενέστερα για τη δική τους οικογένεια    πάντα  με σεβασμό και στις διαφορετικές οικογένειες που μπορεί να υπάρχουν  (π.χ διαζευγμένοι γονείς, οικογένειες που ζουν με παππού και γιαγιά, οικογένειες με 1 ή 2 ή 3 παιδάκια , οικογένειες με δίδυμα αδελφάκια…..). Αυτά τα θέματα σας διαβεβαιώνουμε πως τα προσεγγίζουμε με μεγάλη λεπτότητα (μετά από συμβουλευτική από την παιδοψυχολόγο μας που συνεργαζόμαστε)   αλλά και πολύ απλά, χωρίς πολλές επεξηγήσεις και λεπτομέρειες .Δίνουμε έμφαση πως είναι αποδεχτό και φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικά πλαίσια οικογενειών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για το δικό τους τύπο οικογένειας (κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά). Αυτό τα βοηθά να νιώθουν καλά με αυτό που βιώνουν γιατί συνειδητοποιούν πως και άλλα παιδιά γύρω τους μπορεί να βιώνουν πανομοιότυπο τρόπο ζωής.

Βασικές Έννοιες : Ο εαυτός μου , το σώμα μου, οι 5 αισθήσεις  , η οικογένεια μου, συναισθήματα, έκφραση.

Όλα τα πιο πάνω προσεγγίζονται στα παιδιά μέσα από όλα τα θέματα του νηπιαγωγείου και μέσα από όλες τις διδασκαλίες γιατί το κάθε παιδί μαθαίνει και αφομοιώνει τη γνώση  με διαφορετικό τρόπο αλλά και γιατί η γνώση αποδείχτηκε πως  εγκαθιδρύεται καλύτερα στο παιδί όταν διδάσκεται μέσα από διαφορετικές μορφές και πλαίσια. Άρα τα παραμύθια μας θα είναι σχετικά, τα τραγουδάκια μας, το κουκλοθέατρο, οι κατασκευές μας, τα ομαδικά μας παιγνίδια , η μουσική και κίνηση μας θα προάγει αυτές τις έννοιες.

Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας μας για να προάγουμε την ευαισθησία στα παιδιά μας για τα ζωάκια και την αξία των ζώων στη ζωή του ανθρώπου , θα φιλοξενήσουμε στην Πουπού και στον Μένιο μας τον ακτιβιστή Αβραάμ Θεμιστοκλέους , παρέα με την ΖΟΥΖΟΥ , την τετράποδη φίλη μας η οποία είναι εκπαιδευμένη από τον Αβραάμ για να βοηθά παιδάκια με αναπηρίες και ηλικιωμένους .Ο Αβραάμ σπούδασε animal assisted therapy στην Αμερική και είναι αφοσιωμένος εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση σκύλων και γενικά έχει μεγάλη φιλοζωική δράση στο βιογραφικό του . Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για την ημερομηνία .

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Τα 3χρονα και 4χρονα αλεπουδάκια έχουν ξεκινήσει επίσης την επαφή με την αγγλική γλώσσα μαζί με την teacher Marilena. Θα σας αποστέλλουμε  το πρόγραμμα των αγγλικών κάθε δεκαπενθήμερο . Κάθε τριτη βδομάδα θα αφιερώνεται στην εμπέδωση και στην επανάληψη όλων όσων προσεγγίσαμε τις 2 προηγούμενες βδομάδες ώστε να εγκαθιδρύεται καλύτερα η γνώση. Η διδασκαλία της αγγλικής γίνεται όπως και όλα τα υπόλοιπα θέματα με παιγνιώδη μορφή .

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΜΑΣ!

Παράλληλα τα 3χρονα και τα 4χρονα ξεκίνησαν και τη γυμναστική με τον αγαπημένο μας γυμναστή Πέτρο Μιλτιάδους. Η γυμναστική γίνεται 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη). Απαραίτητα εκείνη τη μέρα άνετα παπούτσια στα παιδάκια κατά προτίμηση αθλητικά και άνετα ρουχαλάκια επίσης.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΑΤΑΛΙ ΜΑΣ

Το μήνα Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η μουσική προπαίδεια στα 3χρονα και τα 4χρονα παρέα με τη νέα μας μουσικό , Νάταλι Γιωργαλλή .  Κάθε Παρασκευή τα παιδάκια θα απολαμβάνουν παρέα με την Νάταλι και την πλούσια μουσικότητα της , το μαγικό κόσμο της μουσικής, του τραγουδιού, των μουσικών οργάνων και της μουσικοκινητικής αγωγής και έκφρασης.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 • Τα παιδάκια που φοράνε πανάκι είναι σημαντικο τα πανάκια τους και όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα να είναι σε ένα μικρό τσαντάκι μέσα στην τσαντούλα του παιδιού για να μπορεί το παιδάκι με τη δασκάλα του να τα μεταφέρουν πιο εύκολα. Αναγράψτε το όνομα του παιδιού στο τσαντάκι .
 • Τα παγουράκια όλων των παιδιών είναι σημαντικό να αναγράφουν το όνομα του παιδιού σας πάνω όπως και όλα τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών. Επίσης να σας αναφέρουμε πως τα παγούρια των παιδιών ξαναγεμίζονται κατά τη διάρκεια της μέρας από τις βοηθούς . Υπάρχουν επίσης σταθερές στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας που ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πίνουν νερό, πέραν από τις φορές που θα πιούν και μόνα τους.
 • Χρησιμοποιείτε καθημερινά σταθερά δοχεία φύλαξης (ταπερ) για τη μεταφορά του προγεύματος και φρούτου του παιδιού σας για να είναι και για τις δασκάλες πιο βολικό στην αναγνώριση. Αποφεύγετε τα γυάλινα δοχεία για τους αυτονόητους λόγους.
 • Αν έχετε κάτι που πρέπει να μπει στο ψυγείο είναι σημαντικό να το αναφέρετε κι εσείς στη δασκάλα που παραδίδετε το παιδί σας το πρωί.
 • Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο τα αφήνουμε ελέυθερα να εκφραστούν , να δημιουργήσουν , να ζωγραφίσουν, να μπογιατίσουν, να παίξουν με τις πετρούλες, να φάνε μόνα τους (όσα μπορούν) , να λερωθούν , να απολάυσουν τη μέρα τους .Είναι λοιπόν προτιμότερο να ντύνετε

τα παιδιά με βολικά και άνετα ρούχα και να  έχετε 4-5 φορεσιές που θα είναι τα σχολικά ρούχα του παιδιού.

 • Αποφεύγετε να βάζετε ξηρούς καρπούς των παιδιών στο σχολείο. Κατανοούμε πως είναι πολύ υγιεινοί και είναι καλό να υπάρχουν στο διατροφολόγιο των παιδιών αλλά μέσα σε μια ομάδα μικρών παιδιών θα πρέπει να διασφαλίζουμε πάνω απόλα την ασφάλεια τους. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος κίνδυνος στραβής κατάποσης ή ένα άλλο παιδί που δεν έχει φάει ακόμη ξηρό καρπό ή είναι αλλεργικό στους ξηρούς καρπούς να το βάλει στο στόμα του από περιέργεια για να δοκιμάσει.
 • Τα φρούτα των παιδιών τα κόβουμε εμείς προτού τα σερβίρουμε στα παιδιά. Κόβονται σε μορφή «τσιπς» για σκοπούς ασφάλειας ιδιαίτερα στα πιο μικρά παιδιά. Σε περίπτωση όμως που βάζετε σταφύλι στο παιδί είναι προτιμότερο να κόβετε τη ρόγα στα 4 για σκοπούς ασφάλειας και πάλι.Το σταφύλι και το καρότο θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα για πνιγμό. Αν θα βάλετε στο παιδί καρότο θα τα κόβετε σε πολύ λεπτά στικς.
 • Τέλος να σας παρακαλέσουμε  αποφεύγετε να βάζετε στα παιδάκια σοκολατένια δημητριακά ή κρουασάν με σοκολάτα είτε για πρόγευμα είτε για απογευματινό . Προτιμήστε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, δημητριακά ,σάντουιτς, λαχανικά,  γιαουρτάκια χωρίς μπαλίτσες σοκολατένιες, μπάρες δημητριακών , ρυζοκοφρέττες, σταφιδάκια , τυράκι με κριτσινάκια  για να υπάρχει και μια ομοιομορφία στη διατροφή των παιδιών

Εθνικές Επετείοι

Την 1η και 28η Οκτωβρίου τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους σημαιούλα (κυπριακή κ ελληνική) και παρελαύνουμε  ανά τμήμα στην αυλή του σχολείου μας.

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ

 • «Το Μωρό Αγαπά»   Μάικλ Λόρενς Εκδ. ΑΓΚΥΡΑ
 • «Η δύναμη της αγάπης» Caroline Richards Εκδ. susaeta
 • «Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ» Χέλεν Ντοχέρτι Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 • «Σ’αγαπώ όπως είσαι»  Εκδ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗς/ΠΥΡΑΜΙΔΑ
 • «Εγώ κι εσύ για πάντα μαζί» Caroline Pedler Εκδ. ΠΥΡΑΜΙΔΑ
 • Η σειρά του Έλμερ του πολύχρωμου ελέφαντα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!