eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
ΜΑΡΤΗΣ 2022 PDF Print

ΜΑΡΤΗΣ 2022

Αγαπητοί μας γονείς,

Πάει κι ο Κουτσοφλέβαρος!!!Πάει κι ο Χειμώνας!!Επιτέλους Άνοιξη ! Ο μήνας Φλεβάρης ήταν ένας πολύ ξεχωριστός μήνας αφού ξεκινήσαμε τα διαπολιτισμικά μας ταξίδια σε διάφορες χώρες, γνωρίζοντας τις βασικές φυλές και τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους . Τα παραδοσιακά παιγνίδια της Τσικνοπέμπτης ήταν πολύ όμορφη εμπειρία παρέα με τα αλεπουδάκια όπως και η δεντροφύτευση με τον παππού τον Γιαννάκη στην αυλή της Πουπούς  μας!!. Η περιβαλλοντική διαδήλωση των μεγάλων παιδιών στον Μένιο ήταν επίσης μια πολύ όμορφη  εμπειρία με τις πινακίδες που έφτιαξαν από μόνα τους τα παιδάκια.

Η «Βιοποικιλότητα – Ζωή στη ξηρά» που αποτελεί το φετινό μας οικολογικό θέμα με την εταιρεία CYMEPA  , είναι  ένα ανεξάντλητο θέμα, διαχρονικό , επίκαιρο και πάρα πολύ σημαντικό για να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τα παιδάκια μας από τώρα που είναι μικρά, σημαντικές  οικολογικές ευαισθησίες . Κάθε βδομάδα ή κάθε 15νθήμερο,  μέσα στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα επιλέγουμε κάποια δραστηριότητα σχετική  με την βιοποικιλότητα ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας και να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση . Επίσης η δεντροφύτευση και η περιβαλλοντική διαδήλωση ήταν κάποιες από τις πιο δυνατές /βιωματικές εμπειρίες του οικολογικού μας θέματος

 

ΘΕΜΑ ΜΑΡΤΗ

« ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ- ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ»

Η Φατού , το κοριτσάκι από τη Σενεγάλη, επισκέφθηκε ήδη τα παιδιά από την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη για να τα γνωρίσει και με αφορμή την επίσκεψη της , θα ξεκινήσουμε ένα πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών !! Γνωρίζοντας τις φυλές και τα παιδάκια όλου του κόσμου , δίνουμε  σημασία κυρίως στη διαφορετικότητα, την αγάπη, τον σεβασμό , την αποδοχή που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι σε κάθε άνθρωπο όπως και να φαίνεται , ότι χρώμα και να έχει η επιδερμίδα του , όπως και να ναι τα μαλλάκια του ή τα ματάκια του, όπου και να ζει , όποια γλώσσα κι αν μιλά. Μέσα από το θέμα αυτό τα παιδιά γνωρίζουν και διαφορετικές κουλτούρες, τύπους σπιτιών , τρόπους διατροφής , παραδοσιακά φαγητά χωρών, στολές παραδοσιακές, μουσικές ,χορούς της κάθε χώρας και γενικά τα κυριότερα και πιο βασικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

Παράλληλα προσεγγίζουμε το θέμα της Αποκριάς , τα αποκριάτικα έθιμα και θα καταλήξουμε στην Καθαρή Δευτέρα , τα ήθη και έθιμα των ημερών και θα συνεχίσουμε με την Υγιεινή Διατροφή  και την Σαρακοστή .

Μετά τις 14 του Μάρτη και μέχρι τέλος του μήνα η  Φατού παραμένει μαζί μας,  κι εμείς θα της μάθουμε για την Υγιεινή Διατροφή.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα κατά την άποψη μας και ένα θέμα διαχρονικό που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες στο νηπιαγωγείο και φυσικά αυτό θα πρέπει να αρχίζει και να συνεχίζει και στο οικογενειακό πλαίσιο αν θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. Στο θέμα αυτό φυσικά δεν μπορούσε να μας εντάξει κάποιος άλλος παρά η αγαπημένη μας «Πιπερούλα» , ένα πολύ όμορφο παραμύθι από την πολύ καλή μας φίλη και συγγραφέα  Νικολίνα Δράκου.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά όλα τα είδη τροφών , γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι, όσπρια, φρούτα , λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, είδη ολικής αλέσεως……και φυσικά να τα ενθαρρύνουμε για μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις σε γλυκά και λιπαρά . Το θέμα αυτό θα ενισχυθεί και με επίσκεψη διατροφολόγου στο σχολείο μας μέσα στον μήνα Απρίλη.

08/03  Κουκλοθέατρο «Ο Μεταξούλης»

Αυτή τη μέρα τα τμήματα των 2χρονων παιδιών μας θα παρακολουθήσουν την παράσταση του Μεταξούλη την οποία δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τον περασμένο μήνα .

15/03 & 16/03 Δανάη Χρίστου

Στις 15/03  στον «Μένιο» και στις 16/03 στην «Πουπού» θα παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση της Δανάης Χρίστου «Μ’ένα καπέλο γίνομαι ότι θέλω». Κόστος 5 ευρώ.

28/03 Κουκλοθέατρο Κάλιας Χαραλάμπους « Η Μαρουλλού  τζι’ο Αναστάσης»

Τα παιδάκια τόσο της «Πουπούς» όσο και του «Μένιου» θα παρακολουθήσουν το πασχαλινό κουκλοθέατρο / θέατρο «Η Μαρουλλού  τζι’ο Αναστάσης» . Κόστος 5 ευρώ.

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ 2ΧΡΟΝΩΝ

Πολύ σύντομα στην είσοδο του σχολείου θα βρείτε τα διαθέσιμα τηλεφωνικά ραντεβού αξιολογήσεων για τα μικρά μας παιδάκια (τμήματα Ελένης – Άννας Μαρίας, Κατερίνας- Άντριας και Μαρίας- Άντριας). Σημειώστε αυτό που σας βολεύει.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ : 07 Μαρτίου 2022

ΑΡΓΙΕΣ ΠΑΣΧΑ:  Από 20 / 04 – 26 / 04

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!  ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!

 
ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2022 PDF Print

ΦΛΕΒΑΡΗΣ 2022

Αγαπημένες αλεπουδοοικογένειες,

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!! Ακόμα ένας μήνας έφτασε στο τέλος του και ευτυχώς όλα κύλησαν ομαλά με τα παιδιά να απολαμβάνουν τις χειμερινές μέρες  παρέα με τα φρούτα του Χειμώνα – τα εσπεριδοειδή , την ετοιμασία φρέσκου χυμού,  τον κύκλο του νερού , τα χειμερινά ρούχα και μέσα θέρμανσης , τα χειμερινά καιρικά φαινόμενα και το χιονισμένο τοπίο στο Τρόοδος αλλά και τα ζωάκια σε χειμερία νάρκη που τους ενθουσίασαν πολύ!!

Πάμε λοιπόν για ένα νέο μήνα , τον τελευταίο του Χειμώνα , στον οποίο θα πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε όλοι προσεχτικοί και προνοητικοί όσο αφορά την υγεία των παιδιών μας προτού τα φέρνουμε στο σχολείο για το καλό και την ασφάλεια  όλων μας!!! Να σας παρακαλέσουμε να συνεχίσουμε όλοι να επιδεικνύουμε την απαραίτητη ατομική ευθύνη προτού φέρουμε τα παιδί μας στο σχολείο για το καλό και την υγεία όλων μας. Ας συνεχίσουμε αυτή τη συλλογική προσπάθεια όλοι μας με την ελπίδα πως σύντομα, πλησιάζοντας και προς την Άνοιξη,  θα έρθουν καλύτερες μέρες , πιο ελεύθερες!

Α. ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ – ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ  (ξεκινά από 7/02)

Για τις πρώτες μέρες του Φλεβάρη θα μας κρατήσει συντροφιά ένα πολύ ξεχωριστό και οικολογικό θέμα με αφόρμηση μια αγαπημένη φίλη των παιδιών , την Πιπίτσα , η οποία ανακαλύπτει την ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ και θέλει να την μοιραστεί με τα παιδιά !!!

Στο θέμα αυτό τα παιδάκια παρέα με την Πιπίτσα θα γνωρίζουν τα διάφορα είδη δέντρων , δασικά , καλλωπιστικά , καρποφόρα , φυλλοβόλα , αειθαλή και θα ανακαλύψουν παράλληλα την ωφελιμότητα τους στο περιβάλλον και κατ’επέκτασιν στον άνθρωπο. Ποιοι είναι άραγε οι χειρότεροι εχθροί των δέντρων και ποια είναι τα επαγγέλματα που σχετίζονται με τα δεντράκια και την προστασία τους (πυροσβέστης , δασονόμος, δασοφύλακας, γεωπόνος, περιβολάρης,…);

Πώς μεγαλώνει ένα δέντρο και πόσοι κόποι χρειάζονται για να μεγαλώσει ;  Ποια είναι τα μέρη ενός δέντρου και ποιο ρόλο παίζουν τα δέντρα στη ζωή των ανθρώπων ;(οξυγόνο , ξυλεία, διάβρωση εδάφους , φωλιές ζώων, σκιά , δροσιά , ομορφά – πράσινο , καρποί , …).

 

 

Β. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

(μέχρι και 1η βδομάδα Μαρτίου)

«Η ΦΙΛΗ ΜΑΣ Η ΦΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΕΝΕΓΑΛΗ , ΟΙ 3 ΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ/ΕΞΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η …….ΠΕΤΡΟΣΟΥΠΑ!!!!»

Την 3η βδομάδα Φεβρουαρίου θα μας επισκεπτεί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος μια πολύ καλή μας φίλη , η Φατού από τη Σενεγάλη .!

Η Φατού , το κοριτσάκι από την Σενεγάλη , είναι ένα κοριτσάκι από την Αφρική , το οποίο θα αποτελέσει την αφόρμηση για το θέμα μας «Παιδιά από όλο τον κόσμο» . Το παραμύθι της Φατού μας ταξιδεύει στην Αφρική και μας γνωρίζει την πατρίδα της , τα ήθη και έθιμα της , τις συνήθειες των κατοίκων και της οικογένειας της , την ενδυμασία τους , τον τρόπο ζωής και διατροφής τους αλλά και τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας της .

Παρέα με την Φατού θα πάμε και σε άλλα μέρη , σε άλλες χώρες , να γνωρίσουμε τους νέους φίλους μας από την Κίνα , από το Μεξικό , από την Ισπανία , από την Ελλάδα, από την Ινδία ……

Σκοπός της προσέγγισης του θέματος αυτού να εξοικειωθούν και να γνωρίσουν τα παιδιά την μοναδικότητα και τη διαφορετικότητα του κάθε λαού , την αποδοχή του κάθε παιδιού που προέρχεται από διαφορετική χώρα με άλλα ήθη και έθιμα και  με μια διαφορετική επίσης γλώσσα που εμείς δεν την κατανοούμε !!

Λίγο αργότερα στην παρέα μας θα έρθουν οι 3 ταξιδιώτες /εξερευνητές από την Κίνα .Ο Χοκ , ο Λοκ και ο Σο !!  Ταξιδεύουν γνωρίζοντας τον κόσμο ώσπου κάποια στιγμή επισκέπτονται ένα χωριό όπου όλοι οι κάτοικοι είναι θλιμμένοι, φοβισμένοι , μοναξιασμένοι , απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλον και κλεισμένοι στα σπίτια τους . Αυτό στεναχωρεί τους ταξιδιώτες μας και αποφασίζουν να βρουν ένα τρόπο να κάνουν τους κατοίκους να βγουν έξω από τα σπίτια τους , να δει ο ένας τον άλλον , και να ξανανιώσουν άνθρωποι …..να μιλήσουν, να επικοινωνήσουν ….να χαμογελάσουν , να γιορτάσουν!!!’Ετσι αποφασίζουν να φτιάξουν μια πετρόσουπα ……..η οποία αποτελεί την αφορμή για να ανοίξουν οι άνθρωποι τα σπίτια τους , να βγουν έξω και να βοηθήσουν στην ετοιμασία της μαγικής αυτής σούπας!!!! Στόχος μας μέσα από το παραμύθι αυτό είναι ξεκάθαρα το μήνυμα της αλληλοβοήθειας, της αγάπης , της συνεργασίας μεταξύ όλων και η σημασία της αξίας του κάθενός από μας σε μια συλλογική προσπάθεια ….!!!

Έτσι και τα παιδιά θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τη δική τους πετρόσουπα……

«ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΑΓΟΡΙ…..»

Ένα εξαιρετικό παραμύθι του TRUDY LUDWIG, το οποίο προσεγγίζει μια πολύ ευαίσθητη ιστορία που μας δείχνει πως μικρές πράξεις καλοσύνης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενταχθούν και να διακριθούν σε μια ομάδα.  Ο Τομ..το αόρατο αγόρι όπως το ονομάζει … κανείς δεν το προσέχει, ούτε σκέφτεται να τον συμπεριλάβει στην ομάδα του ή στο παιγνίδι του ή σε κάποιο πάρτι γενεθλίων…μέχρι που ένα νέο παιδί , κινεζάκι…ο Λι …έρχεται στο σχολείο. Μόλις ο Λι , φτάνει , ο Τομ είναι ο πρώτος που θα τον κάνει να αισθανθεί καλοδεχούμενος . Όταν ο Τομ και ο Λι συνεργάζονται σε μια δραστηριότητα, ο Τομ βρίσκει τρόπο να ξεχωρίσει και αυτός. Αυτό το παραμύθι θα αποτελέσει ενίσχυση στο μήνυμα που θέλουμε να μεταφέρουμε στα παιδιά «ΟΛΟΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ».

Το θέμα αυτό θα κορυφωθεί με το αποκριάτικο μας πάρτι που γίνεται στο σχολείο ,

πρωινές ώρες,  και τα παιδάκια ετοιμάζουν μια χορογραφία για να την παρουσιάσουν στους φίλους τους των άλλων τάξεων. Η κάθε τάξη επιλέγει μια φυλή ,(ινδιάνοι, κινέζοι, αφρικάνοι, χαβανέζοι, …..) και τα παιδιά φτιάχνουν μόνα τους τη στολή που θα φορέσουν παρέα  με τις δασκάλες τους .Δίνουμε έμφαση λοιπόν στη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα στο αποκριάτικο μας πάρτι .

17/02 ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ

Στις 17/02  όλα τα παιδάκια (Πουπού και Μένιος) θα παρακολουθήσουν το αποκριάτικο κουκλοθέατρο της Κάλιας Χαραλάμπους «Το αποκριάτικο πάρτυ». Κόστος 5 ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • Τον μήνα Μάρτιο/ Απρίλιο  θα οργανώσουμε τα τηλεφωνικά ραντεβού αξιολογήσεων των 2 τμημάτων των 2χρονων μας. (Κατερίνας – Άντριας, Ελένης – Άννας Μαρίας , Μαρίας - Άντριας).  Θα σας γνωστοποιήσουμε σύντομα τις διαθέσιμες ώρες για να συμπληρώσετε το ραντεβού που σας βολεύει .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

  • «ΤΟ ΑΟΡΑΤΟ ΑΓΟΡΙ» .Trudy Ludwing. Εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ
  • «Η ΚΑΜΗΛΟΠΑΡΔΑΛΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΒΛΕΠΕ ΚΑΛΑ . Τσορώνη. ΣΑΒΑΛΛΑΣ
  • «Η ΜΕΛΠΩ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ» Μαρία Ρουσάκη. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • «ΕΛΜΕΡ Ο ΠΑΡΔΑΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ».Ντέιβιντ Μακ Κι. ΠΑΤΑΚΗ
  • «ΕΝΑ ΨΑΡΙ ΜΑ ΤΙ ΨΑΡΙ ,ΠΟΥ ‘ΧΕΙ ΧΑΡΗ ΚΑΙ ΚΑΜΑΡΙ» .Μαριάννα Παναγιώτου . ΤΕΛΕΙΑ .
  • « Ο ΛΥΚΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ». ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • «Η ΠΙΠΙΤΣΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ» . Μάρω Θεοδωράκη. ΔΙΑΠΛΑΣΗ.
  • «ΠΕΤΡΟΣΟΥΠΑ» . Τζον Τζ. Μουθ. ΑΓΚΥΡΑ

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ !! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!!!