eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021 PDF Print

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2021

Αγαπητοί γονείς,

Πέρασε ο δύσκολος για όλους μας Σεπτέμβρης και τα περισσότερα παιδάκια έχουν προσαρμοστεί στη νέα τους ρουτίνα. Θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε όλους και κυρίως τους νέους γονείς για την πολύ καλή συνεργασία και υπομονή  που έδειξαν στις δύσκολες μέρες της προσαρμογής μέχρι τα παιδιά να μας εμπιστευτούν και να νιώσουν ασφάλεια μαζί μας. Είμαστε σίγουροι πως θα συνεχίσουμε όλοι την ειλικρινή και συνεχή επικοινωνία για το καλό των παιδιών μας.

Ένας πρωτόγνωρος Σεπτέμβρης επίσης,  με  ιωσούλες . Και παράλληλα με πιο ευάλωτα παιδιά στην υγεία τους λόγω και πάλι του εγκλεισμού που έζησαν , της μη έκθεσης τους σε μικρόβια , της κοινωνικής αποστασιοποίησης…. Με την κοινωνική  έκθεση τους τώρα αναμένουμε σιγά σιγά να αποκτήσουν και τα απαραίτητα αντισώματα στον οργανισμό τους και να δυναμώσουν.  Μιλώντας και πάλι με τους παιδιάτρους μας καλό είναι να δίνετε πιο συχνά φρούτα και λαχανικά στα παιδιά και γενικά βιταμίνες ενδυνάμωσης του οργανισμού και του ανοσοποιητικού . (συμβουλευθείτε τον γιατρό σας). Να σας ευχαριστήσουμε επίσης που προνοείτε προτού φέρετε τα παιδιά στο σχολείο να είναι καλά στην υγεία τους και να μην είναι μεταδοτικά με το σύμπτωμα που εκδηλώνουν. Ας συνεχίσουμε να κάνουμε όλοι ότι μπορούμε για την ασφάλεια όλων μας , όλου του σχολικού πληθυσμού αλλά και για προστασία των ευάλωτων ομάδων που είναι στο σπίτι .

Από την πλευρά μας σας διαβεβαιώνουμε ότι προσπαθούμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να διαφυλάξουμε στο μέγιστο την υγεία όλων μας. Ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν αλλά και λειτουργικό στο χώρο του σχολείου.

Οι κυριότεροι στόχοι μας το μήνα Σεπτέβρη αφορούσαν την ομαλή προσαρμογή όλων των παιδιών μικρών και μεγάλων στο νέο τους περιβάλλον, με τις δασκαλίτσες τους, τους φίλους τους  και τη νέα τους ρουτίνα. Φυσικά η κάθε ηλικία είχε τους δικούς της πιο ειδικούς στόχους προσαρμογής.

Τα 2χρονα έπρεπε πρώτα απόλα να αγαπήσουν και να νιώσουν ασφάλεια με τις δασκαλίτσες και να συνηθίσουν τον αποχωρισμό από εσάς τους γονείς επιβεβαιώνοντας μέσα τους πως φεύγετε αλλά πάντα επιστρέφετε, πως δεν τα εγκαταλείπετε. Να νιώσουν συναισθηματικά ασφαλή και να αισθανθούν τη χαρά, την αγκαλιά, το χάδι , τη σημασία και κυρίως ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ από το σχολικό περιβάλλον. Να αγαπήσουν το σχολείο και να αρχίσουν να νιώθουν καλά μέσα σε μια ομάδα. Αν κάποια παιδάκια δεν έχουν συνηθίσει ακόμα το αποχωρισμό είναι εντελώς φυσιολογικό .Το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς, το δικό του χαρακτήρα και προσωπικότητα. Οφείλουμε να σεβαστούμε όλοι μας το παιδί και να κάνουμε ακόμα λίγη υπομονή συνεχίζοντας την καλή συνεργασία για να πετύχουμε μαζί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε κιόλας πως τα νέα παιδιά είναι και τα παιδάκια του 2019 που όταν το 2020 έπρεπε να αρχίσουν να εκτίθενται κοινωνικά (παιδότοπους, επισκέψεις , πάρκα, ….) συνέχισαν να είναι περιορισμένα στο σπίτι με την οικογένεια τους . Πολύ φυσιολογικό λοιπόν που δυσκολεύτηκαν κάποια από αυτά λίγο περισσότερο .

Τα 3χρονα έπρεπε σιγά σιγά να προσαρμοστούν και να αγαπήσουν τη νέα τους δασκαλίτσα. Οι πρώτες δασκαλίτσες των παιδιών είναι πολύ σημαντικές γι αυτά όπως και η πρώτη τους τάξη, γι’αυτό και τις πρώτες μέρες ίσως κάποια παιδιά να κατευθύνονταν προς αυτήν. Ήθελαν κι αυτά το χρόνο τους να συνειδητοποιήσουν την αλλαγή της δασκάλας και του τμήματος αλλά και το νέο πρόγραμμα το οποίο διαφέρει . Έρχονται πλέον σε επαφή και με πιο πολλούς εκπαιδευτικούς. Δεν έχουν 2 μισάωρα διαλείμματα αλλά ένα μονόωρο. Όλα αυτά αν και είναι θετικά και ωφέλιμα για τα παιδιά δεν πάυουν να είναι αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη τους ρουτίνα , άρα είναι φυσιολογικό που κι αυτά  ήθελαν το χρόνο τους.

Τα παιδιά του «Μένιου»  ήθελαν κι αυτά το χρόνο προσαρμογής τους γιατί είχαν αλλαγή σχολείου , από την «Πουπού» στο «Μένιο» , αλλαγή δασκάλων και αλλαγή φίλων – νέες ομαδούλες. Πρώτοι στόχοι των δασκάλων ήταν να συνδεθούν τα παιδιά μεταξύ τους αλλά και με τη δασκάλα τους. Να σιγουρευτούμε ότι όλα τα παιδιά είναι σε μια ομάδα παιδιών και έχουν παρέα ,έχουν φίλο και παίζουν. Βασική μας έγνοια κανένα παιδί να μην μένει μόνο του , απομονωμένο, χωρίς να το πλησιάζει ή να συναναστρέφεται έστω και με ένα παιδί. Πρώτο μας μέλημα λοιπόν ήταν η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η συναισθηματική τους ασφάλεια και μετά τα άλλα όλα. Πολύ σημαντικό επίσης να αγαπήσουν το νέο τους σχολικό περιβάλλον και να νιώσουν περήφανα που μεγάλωσαν και ανήκουν πλέον στο «Μένιο».

Επίσης τον  μήνα Σεπτέμβριο ασχοληθήκαμε με τη γνωριμία με το σχολείο μας, τα πρόσωπα, τους φίλους μας, τους κανόνες της τάξης, την καθαριότητα του σώματος, της τάξης μας, του σχολείου μας και του περιβάλλοντος γύρω μας.

Το θέμα με την καθαριότητα ολοκληρώθηκε την τελευταία βδομάδα με την απονομή των βραβείων ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ σε όλα τα παιδάκια για την προσπάθεια τους. Φυσικά όλα όσα μας δίδαξαν οι ήρωες μας θα τα εμπεδώσουμε μέσα από την καθημερινότητα μας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς όπου τα παιδιά αναλαμβάνουν μικρές ευθύνες συγυρίσματος, τακτοποίησης των παιγνιδιών τους, τήρησης κανόνων υγιεινής όπως πλύσιμο χεριών μετά την αυλή, πριν το φαγητό, μετά τη χρήση της τουαλέττας..κ.τ.λ.

ΘΕΜΑΤΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Α. ΤΑ ΖΩΑ , ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ!!

Β. ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΥ, Ο ΕΑΥΤΟς ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥ

Α. ΤΑ ΖΩΑ , ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΜΑΣ ΦΙΛΟΙ

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας ζώων  στις 4 Οκτωβρίου , θα προσεγγίσουμε στα παιδιά το θέμα αυτό και κυρίως την αξία και τη σημασία των ζώων στη ζωή μας , την μεγάλη ευθύνη  να μεγαλώνεις ένα ζωάκι στο σπίτι και πόσο σημαντική είναι η συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα. Θα προσεγγίσουμε το θέμα κατοικίδια , αδέσποτα , καταφύγιο ζώων , κτηνίατρος …

Το θέμα αυτό θα το ξεκινήσουμε με την ηρωίδα μας την Πιπίτσα η οποία γνωρίζει ένα αδέσποτο σκυλάκι και προσπαθεί να βρει τρόπους να το βοηθήσει .

Εμείς άραγε πώς θα την βοηθήσουμε ;;

Στόχος μας να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά απέναντι στο θέμα αυτό !Εννοείται πως κάθε ηλικία θα εμβαθύνει και θα αναπτύξει το θέμα ανάλογα με τις δυνατότητες των παιδιών

Παραμύθια – αφόρμηση :

 1. « Μια οικογένεια σε περιμένει» Μαρίνα Μιχαηλίδου- Καδή
 2. «Ένας κουτάβι νιώθει μοναξιά» Ευγένιου Τριβιζά
 3. « Η Πιπίτσα προστατεύει τα αδέσποτα»  Μάρω Θεοδωράκη

Β. «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΟΥΛΗΔΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ»

Ένα πολύ σημαντικό θέμα στο οποίο η «Πουπού» δίνει τη μεγαλύτερη σημασία στην ανάπτυξη των παιδιών είναι το συναισθηματικό κομμάτι , γι’ αυτό και σχεδόν κάθε βδομάδα αφιερώνουμε κάποια διδασκαλία για την καλλιέργεια και την εμπέδωση κάποιων βασικών συναισθηματικών αξιών αλλά και έκφρασης συναισθημάτων.

Θεωρούμε λοιπόν πολύ σημαντικό να ξεκινήσουμε τη σχολική μας χρονιά γνωρίζοντας στα παιδιά τους φίλους μας τους συναισθηματούληδες!! Τον Κύριο Χαρούμενο , την Κυρία Λυπημένη , Τον Κύριο Φοβισμένο, Τον Κύριο Θυμωμένο και στα πιο μεγάλα παιδιά να ασχοληθούμε και με πιο βαθιά συναισθήματα όπως απογοήτευση, ζήλια, θαυμασμός, έκπληξη, κούραση, …..

Παραμύθια – Αφόρμηση :

 1. « Δεν είμαι η Μυρτώ» Νάγια Παναγιώτου – Γιώργος Μίτλεττον
 2. « Η Καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά» Γιολάντα Τσορώνη – Γεωργιάδη
 3. « Η Μέλπω η Μοναδική»
 4. «Το αόρατο αγόρι» Trudy Ludwig

Ξεκινάμε λοιπόν το θέμα μας με το παραμύθι της Μυρτώς . Η Μυρτώ δυσκολευόταν  να αποδεχτεί τον εαυτό της . Κάθε μέρα ήθελε να μεταμφιέζεται σε κάτι άλλο πιστεύοντας πως έτσι θα ήταν  ΜΟΝΑΔΙΚΗ .!! Ντυνόταν μια μέρα πριγκίπισσα, άλλη μέρα γοργόνα , Μόγλης , Ντάμπο το ελεφαντάκι , Πήτερ Πάν, Πινόκιο, Ραπουνζέλ  αλλά κάθε φορά συναντούσε μπροστά της κι άλλους μόγληδες, κι άλλες Ραπουνζελ, κι άλλους Πήτερ Παν ….μέχρι που μια μέρα απογοητευμένη από τις προσπάθειες της να φαίνεται ΜΟΝΑΔΙΚΗ και ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ  αποφάσισε με μεγάλη περηφάνεια να παραμείνει ο ΕΑΥΤΟΣ της και να είναι απλά Η ΜΥΡΤΩ και τότε μόνο είδε πως ήταν όντως ΜΙΑ και ΜΟΝΑΔΙΚΗ !!

Μέχρι να καταλήξει όμως σε αυτή την απόφαση ένιωσε διάφορα συναισθήματα ….!!! ΖΗΛΙΑ  όταν έβλεπε κάποιους να της μοιάζουν , ΘΥΜΟ όταν δοκίμασε πολλές φορές να είναι ΜΟΝΑΔΙΚΗ αλλά δεν τα κατάφερνε , ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΛΥΠΗ όταν δεν έβρισκε άλλη λύση πια ,  ΦΟΒΟ όταν στο τέλος  φτάνει σπίτι της και δεν μπορεί να αναγνωρίσει τον ίδιο της τον εαυτό μετά από όλες αυτές τις μεταμφιέσεις …ΧΑΡΑ και ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ  όταν αποφάσισε  τελικά να είναι απλά ο ΕΑΥΤΟΣ της!!

.

Ο ΕΑΥΤΟΣ μας  λοιπόν είναι ότι πιο πολύτιμο έχουμε ! Για να τον αγαπήσουμε πρέπει να τον γνωρίσουμε καλά ! Έτσι θα ξεκινήσουμε πρώτα γνωρίζοντας καλύτερα τον εαυτό μας! Το σώμα μας , τα μέρη του σώματος μας και τι εξυπηρετεί το καθένα. Οι 5 μας αισθήσεις και σε τί μας βοηθούν. Και  φυσικά οι ανάγκες μας για φαγητό, για νερό, για ύπνο και ξεκούραση, για γέλιο και διασκέδαση, αλλά και για ΑΓΑΠΗ.

Άρα στο θέμα αυτό θα δώσουμε έμφαση στο σώμα μας αλλά παράλληλα και στην καρδούλα μας και τα συναισθήματα που νιώθει.  Ο Άκης ο Σωματάκης και η Ρούλα η Καρδούλα είναι ήρωες που επισκέπτονται κάθε χρόνο τα παιδιά για να τους μάθουν για τη σημασία να είναι και οι 2 καλά  ή ακόμα πιο σημαντικό πόσο επηρεάζει ο σωματάκης την καρδούλα και η καρδούλα τον σωματάκη.

Όταν η καρδούλα είναι χαρούμενη , αυτό το νιώθει  και ο σωματάκης , όταν πληγωθεί ο σωματάκης  αυτό το νιώθει αμέσως και η καρδούλα. Άρα πρέπει και τους 2 να τους φροντίζουμε και να τους προσέχουμε !! Πώς όμως;;

Και εδώ εμφανίζονται και οι συναισθηματούληδες οι οποίοι παρουσιάζονται στα παιδάκια με πολύ παιγνιώδη τρόπο και μιλούν , γελούν , χορεύουν, τραγουδούν αλλά παράλληλα λυπούνται , κλαίνε , θυμώνουν , φοβούνται , ντρέπονται , γκρινιάζουν ..κτλ…

Στόχος να γνωρίσουμε τα συναισθήματα μας , να μάθουμε να τα εκφραζουμε όποια και να είναι αυτά! Δεν  υπάρχουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Απλά σιγά σιγά μαθαίνουμε να τα διαχειριζόμαστε ώστε στον θυμό μας να μην πληγώνουμε κάποιον φίλο μας ή τον εαυτό μας , ή στο φόβο  μας να μιλούμε να το εκφράζουμε και να μην το « καταπίνουμε» . Και πολύ σημαντικό στις ηλικίες αυτές των παιδιών μας είναι να τα εκπαιδεύσουμε στο όταν χρειάζομαι κάτι προσπαθώ να το ζητώ , να το εκφράζω με λόγια και όχι να χτυπώ ή να σπρώχνω , να λέω το παράπονο που έχω στον φίλο μου,  να ζητάω βοήθεια όταν την χρειάζομαι,  να διαφωνώ όταν δεν μου αρέσει κάτι και να διεκδικώ όταν κάτι μου ανήκει , να κατανοώ ότι όταν ο φίλος μου αλλάζει φατσούλα και φαίνεται λυπημένος ή πάει να κλάψει σημαίνει δεν του αρέσει αυτό που του λέω ή του κάνω και πρέπει να το σταματήσω. Η ενσυναίσθηση είναι από τα πιο δυσκολα να εγκαθιδρυθούν στον άνθρωπο και υπάρχουν πολλοί ενήλικες που δεν την κατέχουν…. Όμως είναι από αυτές τις ηλικίες που ξεκινά η καλλιέργεια της και βασικοί υπεύθυνοι είναι η οικογένεια και το σχολείο , οι πρώτοι εκπαιδευτικοί. Εννοείται πως όλα τα πιο πάνω  η κάθε δασκάλα θα τα εμβαθύνει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών της για να είναι όσο πιο κατανοητά γίνεται.

Πολλές φορές μας εκπλήσσουν τα παιδιά πόσα περισσότερα τελικά μπορούν να

καταγράψουν από αυτά που εμείς νομίζουμε …..Γι ‘αυτό μη διστάσετε να μας ενισχύσετε στα θέματα αυτά με τον δικό σας τρόπο στο σπίτι, είτε με δικά σας παραμυθάκια , είτε μέσα από ένα διάλογο που θα κάνετε με τα παιδάκια είτε μέσα από μια απλή συμβουλή που θα δώσετε στο παιδί σας ….κι ας δείχνει πως δεν αντιλαμβάνεται πολύ και είναι μικρό …εσείς εκφράστε αυτό που θέλετε και νιώθετε … και ένα μικρό σποράκι να φυτέψετε ..σιγά σιγά θ ‘ανθίσει!

Για να πετύχουμε ότι καλύτερο μπορούμε στο θέμα αυτό θα θέλαμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδάκια να εκφραστούν , να μιλήσουν ,να περιγράψουν , να νιώσουν…. Θα θέλαμε λοιπό  από όλους σας να μας φέρετε στο σχολείο μια δική σας οικογενειακή φωτογραφία την οποία θα αξιοποιήσουμε  με διαφορετική προσέγγιση και τρόπο για την κάθε ηλικία.

Τα 2χρονα μας θα νιώσουν όμορφα και θα βοηθήσει πολύ στη συναισθηματική τους σύνδεση και επαφή με το σχολείο να φέρουν τα πρόσωπα της οικογένειας τους στο σχολείο τους , να τα δείξουν και να μιλήσουν στους φίλους τους, αφού μετά θα τις αναρτήσουμε και σε περίοπτη θέση στην τάξη για να τις βλέπουν και να νιώθουν όμορφα.

Τα μεγαλύτερα παιδιά  θα  μιλήσουν σίγουρα εκτενέστερα για τη δική τους οικογένεια    πάντα  με σεβασμό και στις διαφορετικές οικογένειες που μπορεί να υπάρχουν  (π.χ διαζευγμένοι γονείς, οικογένειες που ζουν με παππού και γιαγιά, οικογένειες με 1 ή 2 ή 3 παιδάκια , οικογένειες με δίδυμα αδελφάκια…..). Αυτά τα θέματα σας διαβεβαιώνουμε πως τα προσεγγίζουμε με μεγάλη λεπτότητα (μετά από συμβουλευτική από την παιδοψυχολόγο μας που συνεργαζόμαστε)   αλλά και πολύ απλά, χωρίς πολλές επεξηγήσεις και λεπτομέρειες .Δίνουμε έμφαση πως είναι αποδεχτό και φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικά πλαίσια οικογενειών, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για το δικό τους τύπο οικογένειας (κυρίως στα μεγαλύτερα παιδιά). Αυτό τα βοηθά να νιώθουν καλά με αυτό που βιώνουν γιατί συνειδητοποιούν πως και άλλα παιδιά γύρω τους μπορεί να βιώνουν πανομοιότυπο τρόπο ζωής.

Βασικές Έννοιες : Ο εαυτός μου , το σώμα μου, οι 5 αισθήσεις  , η οικογένεια μου, συναισθήματα, έκφραση.

Όλα τα πιο πάνω προσεγγίζονται στα παιδιά μέσα από όλα τα θέματα του νηπιαγωγείου και μέσα από όλες τις διδασκαλίες γιατί το κάθε παιδί μαθαίνει και αφομοιώνει τη γνώση  με διαφορετικό τρόπο αλλά και γιατί η γνώση αποδείχτηκε πως  εγκαθιδρύεται καλύτερα στο παιδί όταν διδάσκεται μέσα από διαφορετικές μορφές και πλαίσια. Άρα τα παραμύθια μας θα είναι σχετικά, τα τραγουδάκια μας, το κουκλοθέατρο, οι κατασκευές μας, τα ομαδικά μας παιγνίδια , η μουσική και κίνηση μας θα προάγει αυτές τις έννοιες.

Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας μας για να προάγουμε την ευαισθησία στα παιδιά μας για τα ζωάκια και την αξία των ζώων στη ζωή του ανθρώπου , θα φιλοξενήσουμε στην Πουπού και στον Μένιο μας τον ακτιβιστή Αβραάμ Θεμιστοκλέους , παρέα με την ΖΟΥΖΟΥ , την τετράποδη φίλη μας η οποία είναι εκπαιδευμένη από τον Αβραάμ για να βοηθά παιδάκια με αναπηρίες και ηλικιωμένους .Ο Αβραάμ σπούδασε animal assisted therapy στην Αμερική και είναι αφοσιωμένος εδώ και χρόνια στην εκπαίδευση σκύλων και γενικά έχει μεγάλη φιλοζωική δράση στο βιογραφικό του . Θα σας ενημερώσουμε σύντομα για την ημερομηνία .

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΓΓΛΙΚΩΝ

Τα 3χρονα και 4χρονα αλεπουδάκια έχουν ξεκινήσει επίσης την επαφή με την αγγλική γλώσσα μαζί με την teacher Marilena. Θα σας αποστέλλουμε  το πρόγραμμα των αγγλικών κάθε δεκαπενθήμερο . Κάθε τριτη βδομάδα θα αφιερώνεται στην εμπέδωση και στην επανάληψη όλων όσων προσεγγίσαμε τις 2 προηγούμενες βδομάδες ώστε να εγκαθιδρύεται καλύτερα η γνώση. Η διδασκαλία της αγγλικής γίνεται όπως και όλα τα υπόλοιπα θέματα με παιγνιώδη μορφή .

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΜΑΣ!

Παράλληλα τα 3χρονα και τα 4χρονα ξεκίνησαν και τη γυμναστική με τον αγαπημένο μας γυμναστή Πέτρο Μιλτιάδους. Η γυμναστική γίνεται 2 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα και Πέμπτη). Απαραίτητα εκείνη τη μέρα άνετα παπούτσια στα παιδάκια κατά προτίμηση αθλητικά και άνετα ρουχαλάκια επίσης.

ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΑΤΑΛΙ ΜΑΣ

Το μήνα Οκτώβριο θα ξεκινήσει και η μουσική προπαίδεια στα 3χρονα και τα 4χρονα παρέα με τη νέα μας μουσικό , Νάταλι Γιωργαλλή .  Κάθε Παρασκευή τα παιδάκια θα απολαμβάνουν παρέα με την Νάταλι και την πλούσια μουσικότητα της , το μαγικό κόσμο της μουσικής, του τραγουδιού, των μουσικών οργάνων και της μουσικοκινητικής αγωγής και έκφρασης.

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 • Τα παιδάκια που φοράνε πανάκι είναι σημαντικο τα πανάκια τους και όλα τα απαραίτητα για το άλλαγμα να είναι σε ένα μικρό τσαντάκι μέσα στην τσαντούλα του παιδιού για να μπορεί το παιδάκι με τη δασκάλα του να τα μεταφέρουν πιο εύκολα. Αναγράψτε το όνομα του παιδιού στο τσαντάκι .
 • Τα παγουράκια όλων των παιδιών είναι σημαντικό να αναγράφουν το όνομα του παιδιού σας πάνω όπως και όλα τα προσωπικά αντικείμενα των παιδιών. Επίσης να σας αναφέρουμε πως τα παγούρια των παιδιών ξαναγεμίζονται κατά τη διάρκεια της μέρας από τις βοηθούς . Υπάρχουν επίσης σταθερές στιγμές κατά τη διάρκεια της μέρας που ενθαρρύνουμε τα παιδιά να πίνουν νερό, πέραν από τις φορές που θα πιούν και μόνα τους.
 • Χρησιμοποιείτε καθημερινά σταθερά δοχεία φύλαξης (ταπερ) για τη μεταφορά του προγεύματος και φρούτου του παιδιού σας για να είναι και για τις δασκάλες πιο βολικό στην αναγνώριση. Αποφεύγετε τα γυάλινα δοχεία για τους αυτονόητους λόγους.
 • Αν έχετε κάτι που πρέπει να μπει στο ψυγείο είναι σημαντικό να το αναφέρετε κι εσείς στη δασκάλα που παραδίδετε το παιδί σας το πρωί.
 • Τα παιδιά στο νηπιαγωγείο τα αφήνουμε ελέυθερα να εκφραστούν , να δημιουργήσουν , να ζωγραφίσουν, να μπογιατίσουν, να παίξουν με τις πετρούλες, να φάνε μόνα τους (όσα μπορούν) , να λερωθούν , να απολάυσουν τη μέρα τους .Είναι λοιπόν προτιμότερο να ντύνετε

τα παιδιά με βολικά και άνετα ρούχα και να  έχετε 4-5 φορεσιές που θα είναι τα σχολικά ρούχα του παιδιού.

 • Αποφεύγετε να βάζετε ξηρούς καρπούς των παιδιών στο σχολείο. Κατανοούμε πως είναι πολύ υγιεινοί και είναι καλό να υπάρχουν στο διατροφολόγιο των παιδιών αλλά μέσα σε μια ομάδα μικρών παιδιών θα πρέπει να διασφαλίζουμε πάνω απόλα την ασφάλεια τους. Υπάρχει λοιπόν μεγάλος κίνδυνος στραβής κατάποσης ή ένα άλλο παιδί που δεν έχει φάει ακόμη ξηρό καρπό ή είναι αλλεργικό στους ξηρούς καρπούς να το βάλει στο στόμα του από περιέργεια για να δοκιμάσει.
 • Τα φρούτα των παιδιών τα κόβουμε εμείς προτού τα σερβίρουμε στα παιδιά. Κόβονται σε μορφή «τσιπς» για σκοπούς ασφάλειας ιδιαίτερα στα πιο μικρά παιδιά. Σε περίπτωση όμως που βάζετε σταφύλι στο παιδί είναι προτιμότερο να κόβετε τη ρόγα στα 4 για σκοπούς ασφάλειας και πάλι.Το σταφύλι και το καρότο θεωρούνται τα πιο επικίνδυνα για πνιγμό. Αν θα βάλετε στο παιδί καρότο θα τα κόβετε σε πολύ λεπτά στικς.
 • Τέλος να σας παρακαλέσουμε  αποφεύγετε να βάζετε στα παιδάκια σοκολατένια δημητριακά ή κρουασάν με σοκολάτα είτε για πρόγευμα είτε για απογευματινό . Προτιμήστε υγιεινά σνακ όπως φρούτα, δημητριακά ,σάντουιτς, λαχανικά,  γιαουρτάκια χωρίς μπαλίτσες σοκολατένιες, μπάρες δημητριακών , ρυζοκοφρέττες, σταφιδάκια , τυράκι με κριτσινάκια  για να υπάρχει και μια ομοιομορφία στη διατροφή των παιδιών

Εθνικές Επετείοι

Την 1η και 28η Οκτωβρίου τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους σημαιούλα (κυπριακή κ ελληνική) και παρελαύνουμε  ανά τμήμα στην αυλή του σχολείου μας.

ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΠΟΥ ΕΙΣΗΓΟΥΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ

 • «Το Μωρό Αγαπά»   Μάικλ Λόρενς Εκδ. ΑΓΚΥΡΑ
 • «Η δύναμη της αγάπης» Caroline Richards Εκδ. susaeta
 • «Η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ» Χέλεν Ντοχέρτι Εκδ. ΨΥΧΟΓΙΟΣ
 • «Σ’αγαπώ όπως είσαι»  Εκδ. ΤΖΙΑΜΠΙΡΗς/ΠΥΡΑΜΙΔΑ
 • «Εγώ κι εσύ για πάντα μαζί» Caroline Pedler Εκδ. ΠΥΡΑΜΙΔΑ
 • Η σειρά του Έλμερ του πολύχρωμου ελέφαντα

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!! ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!

 
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2021 PDF Print

 

ΣΕΠΤΕΒΡΗΣ 2021

Αγαπητοί γονείς,

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε με ασφάλεια , υγεία και ηρεμία .Ευχόμαστε να ξεκουραστήκατε τις μέρες του Αυγούστου και να επιστρέψετε όλοι ανανεωμένοι παρέα με τα αλεπουδάκια μας!

Οι δασκαλίτσες της «Πουπούς» και του « Μένιου» μας, είναι πανέτοιμες να υποδεχτούν τα αλεπουδάκια τους . Ανανεωθήκαμε λοιπόν και ξανά πίσω στη ρουτίνα μας. Τα τμήματα και το εκπαιδευτικό μας προσωπικό  φέτος έχουν ως εξής :

ΤΜΗΜΑΤΑ – ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ

Πουπού:

Α’Τμήμα 2χρονων : Ελένη Ζοττή και Άννα Μαρία Χριστοφή

Β’Τμήμα 2χρονων: Άντρια Τουμάζου και Κατερίνα Χατζημιχαήλ

Γ’Τμήμα 2χρονων: Μαρία Χριστοφίδου και Άντρια Χαριλάου

Α’Τμήμα 3χρονων: Γαβριέλλα Σιεκκέρη

Β΄Τμήμα 3χρονων: Σοφία Παπαγεωργίου Φωκά

Μένιος :

Α’τμήμα 4χρονων: Άντρη Αντρέου

Β’Τμήμα 4χρονων: Μαρία Κυριάκου

Γ Τμήμα 4χρονων: Λητώ Κυριακίδη

Μαριλένα Πιτσιλίδου (διδασκαλία αγγλικών)

Βοηθητικό προσωπικό :

Αιμιλία Δημητρίου

Ρούμι Σταφάνοβα

Ιωάννα Ντενίσα

Σταυρούλα Κυριάκου

Μαρία Πηλαβάκη (Μένιος)

ΘΕΜΑΤΑ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Α. ΚΑΛΩΣΗΡΘΑΤΕ ΠΑΙΔΑΚΙΑ.!!! Η «ΠΟΥΠΟΥ Η ΑΛΕΠΟΥ» ΚΑΙ Ο «ΜΕΝΙΟΣ Ο ΑΛΕΠΟΥΔΕΝΙΟΣ» ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ!!!

Τα παιδάκια μας θα τα υποδεχθούν με χαρά και ενθουσιασμό τα δύο καλά αδελφάκια και αγαπημένα των παιδιών όπως και κάθε χρόνο.. Ποιοι άλλοι φυσικά ; Η «Πουπού η αλεπού» και ο ¨Μένιος ο αλεπουδένιος». Τα 2 αγαπημένα αλεπουδάκια( φιγούρες-κουκλίτσες) θα βρίσκονται στην τάξη των παιδιών ,μικρών και μεγάλων για να τα καλωσορίσουν . Οι φιγούρες των αγαπημένων μας αλεπούδων θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να πετύχουν τα πιο κάτω:

 

 • Πρώτος στόχος λοιπόν η προσαρμογή και  η συναισθηματική ασφάλεια των παιδιών. Η σύνδεση τους με τις δασκάλες τους.
 • Να αποκτήσουν θετική στάση απέναντι στην έννοια του σχολείου, να το αγαπήσουν.
 • Να κατανοήσουν τα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε κάποιους κανόνες για να περνούμε όλοι μαζί τη μέρα μας πιο ασφαλισμένα αλλά και χαρούμενα παράλληλα.
 • Οι κανόνες και το πρόγραμμα κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια, να συμπεριφέρονται με ηρεμία γιατί νιώθουν πως είναι σε ένα χώρο που οι άνθρωποι γύρω τους ξέρουν τι θέλουν και τι ζητούν.

Όσο αφορά τα νέα παιδιά που πρώτη φορά έρχονται στο νηπιαγωγείο είναι λογικό πως ίσως να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν.

Τα παιδιά λοιπόν μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες στοχεύουμε να αγαπήσουν την τάξη τους, τη δασκάλα τους και να μάθουν πώς παίζουμε στις διάφορες περιοχές μάθησης και παιγνιδιού , να κατανοήσουν ότι το καθετί που υπάρχει στο σχολείο είναι και δικό τους αλλά και όλων των παιδιών και πως είναι υπεύθυνα για το χώρο που θα περνούν τη μέρα τους.

Θα γνωρίσουν το σχολείο τους,  θα γνωρίσουν όλα τα άτομα που δουλεύουν στο σχολείο και το ρόλο του καθενός, τους χώρους και πώς χρησιμοποιούμε τον κάθε χώρο, τις γωνιές της τάξης μας και πώς παίζουμε στην κάθε γωνιά.

Οι 2 πρώτες εβδομάδες λοιπόν θα αφιερωθούν στο καλωσόρισμα των παιδιών, να δοθεί ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για τις διακοπές τους και στη συνέχεια να γνωρίσουν τους νέους τους φίλους, την τάξη και το σχολείο.

Εξίσου σημαντικό είναι και για τα παιδιά του «Μένιου» να τους δοθεί ο κατάλληλος χρόνος να προσαρμοστούν στο νέο τους σχολικό περιβάλλον με τις νέες τους δασκαλίτσες. Είναι σημαντικό να τους δώσετε κι εσείς αυτό το χρόνο. Τον χρειάζονται και τον δικαιούνται. Ενθαρρύνετε τα λεκτικά αλλά και έμπρακτα.  Βοηθήστε και τις δασκάλες στο έργο τους αυτό γιατί ο πρώτος μας στόχος είναι να συνδεθούν τα παιδιά μεταξύ τους και να αποκτήσει η κάθε ομάδα τη δική της δυναμική, να δουλεύει σαν μια οντότητα , σαν «ΕΝΑ».

 

Β. Η «ΠΟΥΠΟΥ» ΚΑΙ Ο «ΜΕΝΙΟΣ» ΚΗΡΥΣΣΟΥΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ!!!! ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ;;;

Αυτό αποτελεί το θέμα του 2ου 15νθήμερου. Με το θέμα αυτό σκοπός μας είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τους βασικούς κανόνες προσωπικής υγιεινής αλλά και του χώρου που ζουν ώστε να αρχίσουν να αποκτούν βασικές συνήθειες σχετικές με την καθαριότητα τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι.

Το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά το υπαίθριο παιγνίδι, μετά τη χρήση της τουαλέτας και πριν το φαγητό είναι πάρα πολύ σημαντικά να γίνουν συνήθεια των παιδιών. Επίσης το βούρτσισμα των δοντιών, το μπάνιο, το κόψιμο των νυχιών, τα καθαρά ρούχα, αλλά και η καθαριότητα και το συγύρισμα του χώρου που ζω τόσο του δωματίου μου  αλλά και της τάξης μου είναι θέματα τα οποία θα θίξουμε στην ενότητα αυτή.

Και φυσικά για να είναι διασκεδαστικό και ακόμα πιο ελκυστικό το θέμα μας τα δύο αλεπουδάκια μας θα κηρύξουν «διαγωνισμό καθαριότητας» και στο τέλος φυσικά όλα τα παιδιά θα βραβευθούν για την προσπάθεια τους με το «ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ.»

Εννοείται πως τέτοια θέματα υπενθυμίζονται ξανά και ξανά στα παιδιά , ολόχρονα και κυρίως μέσα από την καθημερινότητα μας και τη ρουτίνα μας έτσι ώστε να καταλήξουν να  γίνουν συνήθειες ζωής.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Κάθε θέμα που προσεγγίζουμε με τα παιδιά είναι πάντα με παιγνιώδη μορφή. Ένα πρόγραμμα «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των παιδιών. Ένα πρόγραμμα που το χαρακτηρίζει η διαθεματικότητα και ο παιδοκεντρισμός. Μαθαίνουμε παίζοντας.  Όλοι οι πιο πάνω στόχοι που αναφέραμε περνούν στα παιδιά με τη βιωματική κυρίως προσέγγιση και μέσα από τρόπους που τα παιδιά αγαπούν και απολαμβάνουν όπως το παραμύθι, η μουσική, το θεατρικό παιγνίδι, οι κατασκευές, το κουκλοθέατρο, η μουσική και κίνηση, το θεατρικό παιγνίδι…..

Είναι σημαντικό επίσης το ότι κάθε δασκάλα προσεγγίζει το θέμα στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία που έχει απέναντι της, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα των παιδιών και τη δυναμική της συγκεκριμένης ομάδας.

 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ

Για διευκόλυνση της ρουτίνας μας είναι προτιμότερο να αναγράφετε το όνομα του παιδιού σας σε όλα τα προσωπικά του αντικείμενα, όπως το παγουράκι του και τα τάππερ του  τα οποία είναι βολικότερο να είναι πάντα  σταθερά/ίδια.

Τα μικρά παιδάκια που φοράνε πανάκι  μέσα στην τσαντούλα τους να έχουν ένα άλλο μικρό τσαντάκι(κασεντίνα)  μέσα στο οποίο θα έχετε 2-3 πανάκια , μωρομάντηλα και κρεμούλα . (ένα από τα αυτοκόλλητα καλό θα ήταν να μπει στο τσαντάκι αυτό για διευκόλυνση και των βοηθών). Όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως είναι χρησιμο να έχουν πάντα στην τσαντούλα τηους μια αλλαξιά ρούχα και ένα εσώρουχο.

Αποφεύγετε για σκοπούς ασφαλείας να βάζετε ξηρούς καρπούς στα παιδιά , ή αν θα βάζετε φρούτα όπως σταφύλια και κεράσια  να κόβονται στα 4 .Τα υπόλοιπα φρούτα , (μήλα αχλάδια , ροδάκινα κτλ ),  θα τα κόβουμε εμείς την ώρα του φρούτου γιατί μαυρίζουν και είναι κρίμα να τα κόβετε από το πρωί εσείς .  Αν θα βάζετε καρότο και θα το κόψετε , προτιμήστε σε πολύ λεπτά στικς. Τόσο το πρόγευμα όσο και το φρούτο του παιδιού προτιμήστε να τα βάζετε το καθένα στο δικό του κουτάκι φύλαξης.

Ο ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Θεωρούμε επίσης ,  πως ο Σεπτέμβρης είναι μήνας προσαρμογής για όλους. Ίσως από τους πιο απαιτητικούς μήνες της σχολικής χρονιάς. Όχι μόνο για τα παιδιά αλλά για όλους μας. Τα παιδιά θέλουν χρόνο να προσαρμοστούν και να συνδεθούν με τις νέες τους δασκάλες, τα νέα παιδιά να αγαπήσουν, να νιώσουν ασφάλεια αλλά και να αποδεχτούν τη νέα τους ρουτίνα και το πρώτο τους κοινωνικό σύνολο.

Όλοι μαζί οφείλουμε να προσπαθήσουμε για να συντονιστούμε σιγά σιγά στην ΚΟΙΝΗ προσπάθεια για το καλό των παιδιών μας.

Όλα αυτά θα τα καταφέρουμε με καλή συνεργασία, θετικότητα, ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη, ΥΠΟΜΟΝΗ και ΑΓΑΠΗ. Γι αυτό σας παρακαλούμε όπως προσπαθήσουμε όλοι για το σκοπό αυτό για να είναι η προσαρμογή για όλους μας όσο πιο ευχάριστη και ομαλή γίνεται. Προσπαθήστε να ακολουθείτε τις οδηγίες μας όσων αφορά την περίοδο προσαρμογής, και να δώσουμε όλοι χρόνο σε όλους. Είναι πολύ σημαντικό για τη ψυχολογία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων και για  τη σωστή οργάνωση της σχολικής ομάδας.

Οι προσαρμογές των νέων παιδιών θα γίνονται κυρίως στον εξωτερικό χώρο . Παρακαλούμε όπως τηράτε τις αποστάσεις μεταξύ σας,  να εισέρχεστε με το safepass σας και την μάσκα προστασίας σας  τηρώντας τις οδηγίες του προσωπικού για το χρόνο προσέλευσης και  αποχώρησης σας.  Στον εσωτερικό χώρο θα δικαιούστε να εισέρχεστε σε εξαιρετικές περιπτώσεις ΜΟΝΟ .

ΔΙΔΑΚΤΡΑ και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σας υπενθυμίζουμε πως τα δίδακτρα είναι προπληρωτέα (μέχρι 8 του μήνα) ενώ τα γεύματα για τα παιδιά που τρώνε τα σημειώνουν οι δασκάλες και πληρώνονται τέλος του μήνα με τα επόμενα δίδακτρα.

Θα ενημερώνεστε έγκαιρα στο κινητό σας σχετικά με τα δίδακτρα.

Είναι επίσης ορθό τις αποδείξεις πληρωμής που σας δίνουμε να τις κρατάτε σε ένα αρχείο γιατί κάποτε είναι χρήσιμο τόσο για μας όσο και για σας.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΠΟΥΠΟΥΣ  ΚΑΙ ΜΕΝΙΟΥ 7.00- 16.00 .

*Για τις οικογένειες που δυσκολεύονται εξαιρετικά και δεν έχουν άλλη λύση θα λειτουργεί το ωράριο 16.00-17.30 στην «Πουπού» .

 

Όσοι γονείς έχουν την ευχέρεια να σχολάνουν τα παιδάκια τους μέχρι τις 2.30 / 3.00 είναι καλό να το πράττουν για να μας διευκολύνουν κι εμάς στην αρτιότερη τήρηση του πρωτοκόλλου .

 

Στα 3χρονα και 4χρονα είναι ενσωματωμένα στο εβδομαδιαίο κοινό πρόγραμμα όλων των παιδιών το μάθημα της αγγλικής (3-4 διδακτικές περιόδους ανά βδομάδα) με τη teacher Marilena ,  η Φυσική Αγωγή-Γυμναστική (2  διδακτικές περιόδους ανά βδομάδα) με το γυμναστή  Πέτρο Μιλτιάδους και η Μουσική (1 διδακτική περίοδος ανά βδομάδα )με τη μουσικό μας.

 

ΩΡΑΡΙΟ ΠΑΙΔΙΩΝ

Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας να απολαμβάνουν ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα τόσο για την εκπαίδευση τους όσο και για την κοινωνικοποίηση τους αλλά και τη ψυχοσωματική τους ανάπτυξη..Επειδή το παιδί είναι ακόμα στο νηπιαγωγείο ,μην θεωρήσετε ότι δεν χρειάζεται ένα σταθερό πρόγραμμα. Αντίθετα τώρα είναι που το χρειάζεται, τώρα είναι που χτίζουμε σωστά την ολοκληρωμένη του προσωπικότητα, τώρα βάζουμε γερά τα θεμέλια.

Όσο αφορά λοιπόν το ωράριο των παιδιών είναι πολύ σημαντικό να έρχονται το αργότερο μέχρι τις 8.15π.μ στο σχολείο τους και να μην φεύγουν πριν τις 12.30μ.μ

.ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ/ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΑ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

 

Το μήνα Οκτώβριο, εκτός απροόπτου και αναλόγως της κατάστασης θα ξεκινήσουν και τα προαιρετικά προγράμματα του απογεύματος από τις 1.45μ.μ και μετά. Θα σας ενημερώσουμε σχετικά.

 • MONKEYNASTIX (πρόγραμμα μουσικής και γυμναστικής με χρήση οργάνων γυμναστικής όπως τραμπολίνα, δοκούς ισορροπίας, μπάλες, στεφανάκια, πέτρες ισορροπίας…κτλ.),
 • LITTLE KICKERS (πρόγραμμα που ενισχύει την κινητική ανάπτυξη των παιδιών  μέσα από ποδοσφαιρικές δεξιότητες)
 • KINDERDANCE (ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει στα παιδιά τις κινητικές/χορευτικές ικανότητες μέσα από ένα πολύ διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο εμπλουτίζοντας παράλληλα το λεξιλόγιο τους στην αγγλική γλώσσα)
 • LE PETIT TENNIS ( ένα πρόγραμμα που αναπτύσσει τις βασικές δεξιότητες του τεννις μέσα από το διερευνητικό και φανταστικό παιγνίδι, την αφήγηση ιστοριών, τη χρήση εικόνων και χαρακτήρων).
 • «ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΑΛΕΝΤΟ» , το οποίο έχει ως βασικό στόχο να αναπτύξει σημαντικές κινητικές δεξιότητες των παιδιών από αυτήν την ηλικία ώστε να βελτιώσει το συντονισμό, την ενδυνάμωση τους, τη σταθερότητα , την ευλυγισία, τη συγκέντρωση τους, την ομαδικότητα αλλά και την αυτοπειθαρχία   με τη χρήση πλούσιων πολυδύναμων οργάνων γυμναστικής .

 

Όλα τα προγράμματα είναι εντελώς προαιρετικά και χρεώνονται επιπλέον . Θα σας δοθεί σύντομα σχετικό ένθετο με όλες τις πληροφορίες.

 

 

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Τα παιδιά σιγά σιγά θα εκπαιδευτούν στο θέμα ¨ το σώμα μου, μου ανήκει, ΔΕΝ ΑΦΗΝΩ να αγγίζει οποιοσδήποτε σε αυτό¨, ¨δεν επιδεικνύω το σώμα μου σε αγνώστους¨, ¨στο σχολείο μπορεί να με περιποιηθεί  η βοηθός ή οι δασκαλίτσες  στις προσωπικές μου ανάγκες¨. Αυτά είναι μηνύματα που ειδικά τα πιο μεγάλα παιδιά αρχίσαν ήδη να τα αντιλαμβάνονται και να τα εφαρμόζουν. Τόσο ο εκπαιδευτικός όσο και ο γονιός θα πρέπει να συμβάλουμε ο καθένας με τον τρόπο του, όσο μπορεί και όπως μπορεί στο σημαντικό αυτό θέμα. Να σας παρακαλέσουμε λοιπόν όταν ένα παιδί βρίσκεται στην τουαλέτα να αποφεύγετε να μπαίνετε στο χώρο για οποιοδήποτε λόγο.  ( έτσι κι αλλιώς τώρα δεν θα μπαίνετε στον εσωτερικό χώρο αλλά σας ενημερώνουμε για να γνωρίζετε τη φιλοσοφία μας σε αυτό το κομμάτι σε περίπτωση που τύχει ).

Είμαστε σίγουροι πως όλοι μας σκεφτόμαστε καλοπροαίρετα όταν θα βοηθήσουμε ένα παιδί στην τουαλέτα όμως στην ουσία στα μάτια του παιδιού ένας γονιός θα πρέπει να είναι στην κατηγορία των ¨αγνώστων¨ άρα αποτελεί σύγχυση για το παιδί να του προτείνει κάποιος να τον βοηθήσει σε ένα τόσο προσωπικό θέμα όπως είναι η εξυπηρέτηση στην τουαλέτα Για να ταυτίζεται λοιπόν η θεωρία με την πράξη και να βιώνουν τα παιδιά με τον πιο σωστό τρόπο το θέμα της προσωπικής σεξουαλικής  τους διαπαιδαγώγησης από την ηλικία του νηπιαγωγείου θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να συμβάλουμε σε αυτό ο καθένας με τον τρόπο του και από τη θέση που είναι. Αν δείτε λοιπόν πως κάποιο παιδάκι χρειάζεται βοήθεια προτιμήστε απλά να ζητήσετε βοήθεια από κάποιο άτομο από το προσωπικό του σχολείου.

ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Είναι για μας εδώ στην «Πουπού» και στο «Μένιο» το πιο σημαντικό κομμάτι για τη σωστή εξέλιξη της σχέσης μας η σωστή και αληθινή επικοινωνία. Η επικοινωνία η οποία δυστυχώς αλλοιώθηκε θέλοντας και μη από τους περιορισμούς του πρωτοκόλλου και από την στιγμή που ο γονιός δεν εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο του σχολείου.  Προσπαθούμε λοιπόν όσο είναι εφικτό να έχετε μια επαφή με τη δασκάλα του παιδιού σας είτε στην παραλαβή είτε στην παράδοση του παιδιού . Αν κάποτε αυτό δεν είναι εφικτό και θέλετε να ρωτήσετε ή να ενημερωθείτε για ότιδήποτε απλά πέστε μας το για να το διευθετήσουμε . Αν είναι κάτι απλό μπορείτε  να ενημερώσετε το άτομο παραλαβής  των παιδιών για να το μεταφέρει στην δασκάλα του παιδιού σας. Και αν από την άλλη θέλουμε να σας αναφέρουμε εμείς κάτι που αφορά το παιδί σας, αν δεν σας δούμε θα σας ενημερώσουμε τηλεφωνικά .Θέλουμε να ξέρετε πως για μας δεν είναι στόχος ούτε η ωραιοποίηση ,ούτε η βιτρίνα αλλά η σωστή και αντικειμενική προσέγγιση απέναντι σε κάθε οικογένεια του νηπιαγωγείου μας για το καλό των παιδιών. Από μέρους του προσωπικού αλλά και της διεύθυνσης  θα έχετε τη σωστή ενημέρωση για το παιδί σας και ότι πιστεύουμε και κρίνουμε πως πρέπει να το γνωρίζετε δεν θα διστάσουμε σε καμία περίπτωση να το μοιραστούμε μαζί σας. Γι αυτό άλλωστε είμαστε εδώ .Για να δουλέψουμε μαζί σας για τη σωστή εξέλιξη των παιδιών  και η καθεμιά με την προσωπικότητα της , την εμπειρία της αλλά και την αγάπη που τρέφει προ τα παιδιά, και σεβόμενες όλες πάντοτε τη φιλοσοφία και την ταυτότητα του σχολείου, κάνουμε ότι μπορούμε καθημερινά για να φέρουμε εις πέρας το ευλογημένο αυτό λειτούργημα.

Ότι θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας, ανησυχία, προβληματισμό, απορία, παρατήρηση ,εισήγηση, νέες ιδέες θα χαρούμε πολύ να σας ακούσουμε

 

Καλό μήνα!  Καλή σχολική Χρονιά!!

 
ΜΑΡΤΗΣ 2021 PDF Print

«Πουπού η αλεπού»

ΜΑΡΤΗΣ 2021

Αγαπητοί μας γονείς,

Πάει κι ο Κουτσοφλέβαρος!!!Πάει κι ο Χειμώνας!!Επιτέλους Άνοιξη και είμαστε πολύ χαρούμενοι  γι’αυτό !! Ο μήνας Φλεβάρης ήταν ένας πολύ ιδιαίτερος και ξεχωριστός μήνας αφού ξεκινήσαμε τα οικολογικά μας ταξίδια παρέα με τα παιδιά,  τόσο για την πολύτιμη προστασία των δασών , την αξία της ΑΝΑΔΑΣΩΣΗΣ αλλά και την ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ !!

Η ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΣ που βίωσαν τα παιδάκια με τον παππού τον Γιαννάκη, η περιβαλλοντική διαδήλωση που έκαναν τα παιδιά του Μένιου και η παρέλαση των ζώων του δάσους από τα παιδάκια της Πουπούς  ήταν ίσως από τις πιο δυνατές εμπειρίες του μήνα Φλεβάρη, τις οποίες τα παιδιά απόλαυσαν πραγματικά!

Η Ανακύκλωση- Απορρίματα που αποτελεί το φετινό μας οικολογικό θέμα με την εταιρεία CYMEPA  , είναι  ένα ανεξάντλητο θέμα, διαχρονικό , επίκαιρο και πάρα πολύ σημαντικό για να καλλιεργήσουν και να αναπτύξουν τα παιδάκια μας από τώρα που είναι μικρά, σημαντικές  οικολογικές συνήθειες. Είμαστε σίγουροι πως αρχίσαν να σας μεταφέρουν τα πρώτα μηνύματα στο σπίτι και να σας «απαγορεύουν» να πετάτε ότιδήποτε στα σκουπίδια…. !!! Ακολουθήστε τους και εξελίξετε το θέμα και στο σπίτι!  Είναι ιδανική στιγμή όσοι δεν έχετε ήδη ξεκινήσει , να βάλετε την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ στη ζωή σας! Τώρα που θα έχετε και τα παιδιά σύμμαχους!

 

ΘΕΜΑ ΜΑΡΤΗ

« ΑΠΟΚΡΙΑ – ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Η Φατού , το κοριτσάκι από τη Σενεγάλη, επισκέφθηκε ήδη τα παιδιά από την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη για να τα γνωρίσει και με αφορμή την επίσκεψη της , θα ξεκινήσουμε ένα πολύ αγαπημένο θέμα των παιδιών !! Γνωρίζοντας τις φυλές και τα παιδάκια όλου του κόσμου , δίνουμε  σημασία κυρίως στη διαφορετικότητα, την αγάπη, τον σεβασμό , την αποδοχή που πρέπει να αισθανόμαστε απέναντι σε κάθε άνθρωπο όπως και να φαίνεται , ότι χρώμα και να έχει η επιδερμίδα του , όπως και να ναι τα μαλλάκια του ή τα ματάκια του, όπου και να ζει , όποια γλώσσα κι αν μιλά. Μέσα από το θέμα αυτό τα παιδιά γνωρίζουν και διαφορετικές κουλτούρες, τύπους σπιτιών , τρόπους διατροφής , παραδοσιακά φαγητά χωρών, στολές παραδοσιακές, μουσικές ,χορούς της κάθε χώρας και γενικά τα κυριότερα και πιο βασικά χαρακτηριστικά της κάθε φυλής.

Παράλληλα προσεγγίζουμε το θέμα της Αποκριάς , τα αποκριάτικα έθιμα και θα καταλήξουμε στην Καθαρή Δευτέρα , τα ήθη και έθιμα των ημερών και θα συνεχίσουμε με την Υγιεινή Διατροφή  και την Σαρακοστή .

Στις 12/03 Παρασκευή θα γιορτάσουμε μαζί με τα παιδιά την αποκριά φορώντας τα καπέλα που θα φτιάξουμε με τα παιδιά των διαφόρων φυλών. Το κάθε τμήμα θα μεταμφιεστεί σε μια διαφορετική φυλή με καπέλα που θα φτιάξουν τα ίδια τα παιδάκια από ανακυκλώσιμα υλικά . Θα χορέψουμε , θα τραγουδήσουμε και θα ξεφαντώσουμε αποκριάτικα!!

Επίσης ήδη σας στάλληκαν ημερομηνίες που θα μεταμφιεστεί το κάθε τμήμα με δικά τους κοστούμια τα παιδιά αφού φέτος δεν θα έχουν αυτήν την εμπειρία εκτός σχολείου , λόγω συνθηκών .

Μετά τις 15 του Μάρτη και μέχρι τέλος του μήνα η  Φατού παραμένει μαζί μας,  κι εμείς θα της μάθουμε για την Υγιεινή Διατροφή.

Ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα κατά την άποψη μας και ένα θέμα διαχρονικό που προσπαθούμε να μεταδώσουμε στα παιδιά μας μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες στο νηπιαγωγείο και φυσικά αυτό θα πρέπει να αρχίζει και να συνεχίζει και στο οικογενειακό πλαίσιο αν θέλουμε τα παιδιά μας να αποκτήσουν υγιεινές συνήθειες διατροφής. Στο θέμα αυτό φυσικά δεν μπορούσε να μας εντάξει κάποιος άλλος παρά η αγαπημένη μας «Πιπερούλα» , ένα πολύ όμορφο παραμύθι από την πολύ καλή μας φίλη και συγγραφέα  Νικολίνα Δράκου.

Στόχος μας να γνωρίσουν τα παιδιά όλα τα είδη τροφών , γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, κρέας, ψάρι, όσπρια, φρούτα , λαχανικά, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, είδη ολικής αλέσεως……και φυσικά να τα ενθαρρύνουμε για μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς καταχρήσεις σε γλυκά και λιπαρά . Το θέμα αυτό θα ενισχυθεί και με επίσκεψη διατροφολόγου στο σχολείο μας μέσα στον μήνα Απρίλη.

08/03  ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΒΡΑΑΜ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ – Η «Ζουζού» στην παρέα μας

Ο Αβραάμ Θεμιστοκλέους είναι ένας πολύ καλός μας φίλος , ζωόφιλος και ακτιβιστής  ο οποίος χρόνια τώρα έχει αφιερωθεί σε κέντρα προσφοράς και αγάπης και φροντίδας σε συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες , σε καταφύγια για να προσφέρει στοργή σε εγκαταλελημένα ζώα και  σε εκδηλώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Εδώ και λίγα χρόνια κάνει θεραπείες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους σε άτομα με ειδικές ανάγκες και διάφορες αναπηρίες.  Τον Αβραάμ τον έχουμε ξαναφιλοξενήσει   στην «Πουπού» και στον « Μένιο» μας και μας χάρισε πολύ ξεχωριστές στιγμές παρέα με μια ξεχωριστή μας φίλη , την Ζουζού , η οποία είναι μια αξιαγάπητη σκυλίτσα,  εκπαιδευμένη να φροντίζει και να βοηθά συναισθηματικά, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες όπως ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας ή άτομα με άνοια ….Μια σκυλίτσα τόσο φιλική και χαδιάρα με φοβερή εξυπνάδα και συναίσθημα !

Στόχος μας με την επίσκεψη αυτή είναι να μάθουν και να εκτιμήσουν τα παιδάκια τις φυσικές ανάγκες των ζώων, να μάθουν για τους διαφορετικούς ρόλους που έχει ο σκύλος στη ζωή του ανθρώπου, να μάθουν τι πρέπει και τι δεν πρέπει να τρώνε οι σκύλοι,  να μάθουν πώς επικοινωνούν οι σκύλοι και τις 3 βασικές αισθήσεις ενός σκύλου , τί αρέσει και τι δεν αρέσει σε ένα σκύλο και πως πλησιάζω ένα σκύλο που βλέπω για πρώτη φορά.!

Όσα παιδάκια θέλουν μπορούν να φέρουν κονσέρβες τροφής για σκυλάκια για το καταφύγιο ζώων ή οποιοδήποτε συμβολικό  χρηματικό ποσό επιθυμούν το οποίο θα συνεισφέρουμε στο καταφύγιο για  κάλυψη μέρος των εξόδων του,  που βασικά είναι η σίτιση και τα ιατρικά έξοδα των ζώων .

 

23/03 Θέατρο σκιών «Ο Αυγησίλαος»

Θέταρο σκιών στην «Πουπού» και στον «Μένιο» μας ! Ο Αυγησίλαος στην «Πόλη των Χρωμάτων». Πρόκειται για ένα αυγό σε μια φάρμα το οποίο γεννιέται διαφορετικό από τα υπόλοιπα αυγά. Γεννιέται πολύχρωμο και αρχίζοντας να μην νιώθει πολύ καλά ξεκινά ένα ταξίδι αυτογνωσίας σε μακρινές χώρες θέλοντας να φτάσει στη χώρα των χρωμάτων . Κόστος 5 ευρώ.

 

17/03 & 29/03 Η «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ » ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Φιλοξενούμε στο σχολείο μας την εταιρεία ανακύκλωσης «ΑΝΑΚΥΚΛΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ» και την Αντρούλλα Σιάτη η οποία θα μιλήσει στα παιδιά για την ανακύκλωση των ρούχων και την επαναχρησιμοποίηση τους. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ένα βιωματικό , εικαστικό εργαστηράκι κατασκευής υφασμάτινων κούκλων . Ενθαρρύνετε τα παιδάκια να φέρουν μαζί τους παλιές τους καλτσούλες και διάφορα υλικά διακόσμησης και επένδυσης όπως κουμπάκια, κορδελίτσες, δαντέλλες, χάντρες,(τμήματα Μένιου , Λητώς ,Ιωάννας και Γαβριέλλας).

Κόστος 3 ευρώ.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ : 15 Μαρτίου 2021

ΑΡΓΙΕΣ ΠΑΣΧΑ:  Από 28 / 04 – 04 / 05

ΤΕΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ : 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021 (εφώσον μας το επιτρέψουν οι συνθήκες)

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!!  ΜΕ ΥΓΕΙΑ , ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΙΟ «ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ» ΜΕΡΕΣ!!