eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Ανάρτιση ανακοινωσεων Ανακοινώσεις
Ανακοινώσεις

DocumentsDate added

Order by : Name | Date | Hits [ Ascendant ]
file icon simvouleshot!Tooltip 03/27/2015 Hits: 328

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Η ένταξη του παιδιού στο νηπιαγωγείο θα πρέπει να είναι τόσο για το παιδί όσο και για το γονιό μια από τις ομορφότερες στιγμές της ζωής τους. Είναι η δεύτερη φάση αποκοπής του ομφάλιου λώρου του παιδιού από τη μητέρα του , γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να συντρέχουν κάποια δεδομένα , κάποιες προυποθέσεις απαραίτητες ώστε η αποκοπή αυτή να είναι όσο πιο ήπια και αρμονική γίνεται.

Καταρχήν θα παίξει σημαντικό ρόλο η πορεία του παιδιού πριν από τα 2  ή 3 του χρόνια (εξαρτάται σε ποια ηλικία θα γίνει η ένταξη)  όσο αφορά κυρίως την κοινωνικοποίηση του. Τι έχει φροντίσει να πράξει ο γονιός για το κομμάτι αυτό, τι έχει χτίσει από τα 0-2 ή 0-3 χρόνια του παιδιού του, τι εμπειρίες φρόντισε να του προσφέρει σε κοινωνικό επίπεδο προτού το παιδί πατήσει το πόδι στο νηπιαγωγείο;

Οφείλει λοιπόν να του έχει κάνει μια κοινωνική προετοιμασία με τους εξής τρόπους :

  • Βόλτες σε πάρκα και παιδότοπους επιδιώκοντας να παίζει με τα υπόλοιπα παιδιά
  • Συμμετοχή σε παιδικά πάρτυ γενεθλίων
  • Συμμετοχή σε οικογενειακές συνευρέσεις
  • Επισκέψεις σε σπίτια φίλων που έχουν παιδιά
  • Φιλοξενία άλλων παιδιών στο σπίτι μας

Το όφελος για το παιδί είναι ακόμα πιο μεγάλο όταν τα παιδιά είναι συνομίληκα.

Το παιδί με τις πιο πάνω κοινωνικές εμπειρίες εξοικειώνεται και «ζυμώνεται» με την παρουσία , τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των υπολοίπων συνομίληκων του. Προετοιμάζεται και   προπονείται.

Επίσης απαραίτητο συστατικό για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νηπ/γειο είναι πρώτα απ’όλα η δική σας στάση, η δική σας εμπιστοσύνη, τι νιώθετε εσείς για το νηπ/γειο που επιλέξατε και τα άτομα που το αποτελούν. Ξεκινήστε γνωρίζοντας το διευθύνων πρόσωπο, το «κεφάλι» του νηπ/γειου. Το άτομο αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να σας εμπνέυσει, να σας πείσει ότι έχει τις ικανότητες να διοικεί. Επίσης παράλληλα να σας πείσει για την ευαισθησία του, τη λεπτότητα του, τον επαγγελματισμό του, την επικοινωνιακή του ικανότητα , τη γνώση του αντικειμένου του  και τη συνειδητοποίηση του για το λειτούργημα που εξασκεί.

Ζητήστε να σας ξεναγήσει στο χώρο του νηπ/γειου και επιδιώξτε να γνωρίσετε και τις νηπιαγωγούς .

ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΓΟΝΙΩΝ

Επίσης οι γονείς οφείλουν να δώσουν και οι δύο την έγκριση τους , να συναποφασίσουν για την επιλογή του νηπιαγωγείου του παιδιού τους.

Αφού το επιλέξουν έγκαιρα θα πρέπει να ξεκινήσουν να χτίζουν τη σχέση της οικογένειας με αυτό . Θα βοηθήσουν πολύ κάποιες τακτικές επισκέψεις εν ώρα υπαίθριου παιγνιδιού στον εξωτερικό χώρο του σχολείου (αφού συνεννοηθείτε με τη διεύθυνση). Αυτό θα βοηθήσει το παιδί να εξοικειωθεί με το περιβάλλον, τα πρόσωπα και το πλήθος των παιδιών. Θα βοηθήσει παράλληλα τους γονείς να εμπιστευτούν περισσότερο το νηπιαγωγείο που επέλεξαν για το παιδί τους . Τις επισκέψεις αυτές γνωριμίας θα μπορούσε να τις αναλάβει η γιαγιά ή ο παππούς αφού είναι προτιμότερο να γίνονται τις πρωινές ώρες που αυτό ίσως να δυσκολεύει τους γονείς που εργάζονται.

Επίσης φροντίστε να δώσετε το παρόν σας σε εκδηλώσεις , εκδρομές, γιορτές ή εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργανώνει κατά καιρούς το νηπιαγωγείο.

Η εμπιστοσύνη σε μια σχέση έτσι και σ’αυτήν χτίζεται σιγά σιγά. Την περίοδο της επίσημης προσαρμογής η οποία συνήθως γίνεται το μήνα Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνετε τις απαραίτητες διευθετήσεις με τον εργοδότη σας ώστε να είστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή τις πρώτες 8-10 μέρες. Αν είναι πολύ δύσκολο να το αναλάβετε εσείς θα πρέπει να το αναλάβει ο παππούς ή η γιαγιά. Ακολουθείτε προσεχτικά και πιστά τις οδηγίες του προσωπικού και της διεύθυνσης όσο αφορά τους κανόνες προσαρμογής. Δώστε χώρο και χρόνο στο παιδί σας να συνδεθεί με αυτά τα άτομα που μέχρι τώρα του ήταν άγνωστα.

Όταν εσείς είστε θετικοί και το εκπέμπετε το παιδί το εκλαμβάνει , το διαισθάνεται και με κάθε δικό σας βήμα κάνει κι αυτό το δικό του βηματάκι.

Είναι επίσης πολύ βοηθητικό το σταδιακό ωράριο . Κάθε μέρα προσθέτετε χρόνο παραμονής του παιδιού στο νηπ/γειο μέχρι να τηρήσει το μόνιμο, ολοκληρωμένο του ωράριο.

Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα στην προσαρμογή γιατί το κάθε παιδί είναι πολύ διαφορετικό και ξεχωριστό. Θα λέγαμε όμως πως ο πρώτος μήνας θα πρέπει να θεωρείται από όλους το μεταβατικό στάδιο.

Υπάρχουν φυσικά και τα παιδιά που κάνουν  απρόσμενα καλή προσαρμογή από την πρώτη βδομάδα. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό . Κάποιες φορές όμως ορισμένα απ’αυτά τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν πιο μετά  τα συμπτώματα προσαρμογής όπως κλάμα, άρνηση, νεύρα, ένταση και αυτό συμβαίνει γιατί συνειδητοποιούν τη μονιμότητα της νέας τους ρουτίνας και χρειάζονται κάποιο χρονικό διάστημα για να την αποδεκτούν και να την συνηθίσουν.

Τα πιο «δύσκολα» και ευαίσθητα παιδιά θέλουν κι αυτά τη δική τους ιδιαίτερη μεταχείριση γιατί η αλήθεια είναι ότι στην αρχή μπορεί να νιώθουν το αίσθημα της εγκατάλειψης. Χρειάζεται λίγος χρονος ώσπου να εμπεδώσει το παιδί ότι ο γονιός μου φεύγει με αφήνει αλλά ΠΑΝΤΟΤΕ επιστρέφει.

Επίσης κάποια παιδιά αργούν πολύ να σταματήσουν το κλάμα του  πρωινού αποχωρισμού ενώ το υπόλοιπο της μέρας στο νηπιαγωγείο είναι ευδιάθετα και ήρεμα. Αυτό δεν πρέπει να μας ανησυχήσει . Απλά το παιδί δεν είναι σε θέση ακόμα να διαχειριστεί συναισθηματικά τον αποχωρισμό. Με το χρόνο θα καταφέρει να το ξεπεράσει.

ΠΟΤΕ ΑΝΗΣΥΧΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

  • Όταν το παιδί συνεχίζει να κλαίει τόσο στον αποχωρισμό όσο και ενώσο είναι στο σχολείο μετά από τη συμφωνημένη περίοδο προσαρμογής που έχετε ορίσει με τη διεύθυνση του νηπιαγωγείου
  • Όταν το παιδί αναστατώνεται επανηλειμμένα όταν τον πλησιάζουν τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου
  • Όταν δεν βλέπουμε αισθητή πρόοδο στην προσαρμογή του και στην σύνδεση του με τις νηπιαγωγούς και τα υπόλοιπα παιδιά.

Η ομαλή προσαρμογή του παιδιού στο νηπιαγωγείου είναι υπόθεση τόσο της οικογένειας όσο και του σχολείου. Μια αρμονική και όσο πιο ήπια προσαρμογή είναι το θεμέλιο για την υπόλοιπη παραμονή του παιδιού στο νηπ/γειο αλλά και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ οικογένειας και σχολείου. Απολαύστε τα χρόνια του νηπιαγωγείου του παιδιού σας . Είναι τα πιο σημαντικά, τα πιο καθοριστικά , τα πιο ανέμελα, τα πιο αθώα , τα πιο δυνατά σε εμπειρίες .

Δέσπω Λάμπρου Αναστάση

Διευθύντρια «Πουπού η αλεπού»

Page 3 of 3