eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Από τη Διεύθυνση ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ PDF Print

Το καλοκαίρι είναι η πιο κατάλληλη περίοδος του χρόνου για να επιδοθούμε σε οικολογικές δράσεις μαζί με τα παιδιά και να τα βοηθήσουμε να οικοδομήσουν σωστή οικολογική συνείδηση που θα πηγάζει από την αληθινή αγάπη και τον σεβασμό για την ποιότητα της καθημερινής διαβίωσης του ανθρώπου.

Όπως όλοι γνωρίζουμε ,ο καλύτερος τρόπος για να εξοικειώσουμε τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας με καινούργιες έννοιες, πληροφορίες και καταστάσεις, είναι το παιχνίδι.

Ας παίξουμε, λοιπόν! Παιχνίδια στη Φύση

1.Η εποχή είναι ιδανική για βόλτες και παιχνίδια στη θάλασσα, στο βουνό, στο πάρκο, στην αυλή, ακόμη και στη βεράντα μας! Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε δραστηριότητες και περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους, παρά μπροστά στην τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή…

2. Η περιήγηση στο φυσικό περιβάλλον κρύβει , πάντα, πολλές εκπλήξεις κι ευκαιρίες για να ανακαλύψουμε τα μυστικά των λουλουδιών, των δέντρων, των μικρών ζώων ,κλπ., που ζουν εκεί.

3. Ζωγραφίστε τις εικόνες που βλέπετε, από όλες τις διαδρομές που κάνετε στις εκδρομές σας, και φυλάξτε μικρά αναμνηστικά που θα σας τις θυμίζουν ακόμη και για πολλά χρόνια μετά.

Φτιάξτε ημερολόγια με τα φυσικά αντικείμενα που συλλέγετε και καταγράψτε την αίσθηση, τη μυρωδιά, τους ήχους που σας πλαισίωναν όταν τα μαζεύατε. Μπορείτε, ακόμη, να φωτογραφίζετε τοπία ( ή και τα φυτά στο μπαλκόνι σας) σε διαφορετικές ημέρες και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες ( με ήλιο, βροχή, συννεφιά, δροσιά, αέρα, κλπ.)και να συζητάτε , βάζοντας σε σειρά τις φωτογραφίες. Θα κατασκευάσετε ,έτσι, το καλοκαιρινό σας άλμπουμ!

4. Οργανώνουμε τους φίλους μας στη γειτονιά και αναλαμβάνουμε με ιδιωτική πρωτοβουλία ( κι αφού ενημερώσουμε τη Δημοτική Αρχή, όπου χρειάζεται) να καθαρίσουμε το πάρκο, την αυλή, το δασάκι, την παραλία της περιοχής μας!

Φοράμε όλοι ρούχα στο ίδιο χρώμα , το καπέλο μας και στήνουμε πινακίδες ,για να ενημερωθούν και οι υπόλοιποι επισκέπτες, με την επιγραφή:

« ΠΕΡΙ – ΒΑΛΛΩ(ν) ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ» ( ή το σύνθημα που θα σκεφτούμε με την ομάδα μας).

Οικο – Φυσική Άσκηση

Το παιχνίδι στη φύση προκαλεί ιδιαίτερες συγκινήσεις και έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην απόκτηση και διατήρηση της καλής σωματικής , ψυχικής και πνευματικής υγείας μικρών και μεγάλων.

1.Τα κινητικά παιχνίδια ( ατομικά και ομαδικά) με την τήρηση των απαραίτητων κανόνων ασφαλείας, αποτελούν το καλύτερο μέσο για να γνωρίσει το παιδί βιωματικά και να αποκτήσει σεβασμό για το φυσικό του περιβάλλον, καθώς αναγκάζεται να εφευρίσκει τρόπους και να αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες , ώστε να εφαρμόσει διάφορους κανόνες παιχνιδιού και να αναμετρηθεί με τις φυσικές του δυνατότητες.

2.Παροτρύνουμε τα παιδιά μας , δίνοντας κι εμείς πρώτοι το παράδειγμα, να κυκλοφορούν με ποδήλατο στις διακοπές τους φροντίζοντας να τους μάθουμε τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας. Αποσύρουμε… το αυτοκίνητό μας και προσπαθούμε να πηγαίνουμε με τα πόδια στις κοντινές, καθημερινές μας διαδρομές.

3.Καθιερώνουμε ένα μικρό περίπατο κάθε βράδυ πριν τον ύπνο, ακόμη και μέσα στην πόλη! Mας χαρίζει ηρεμία για τη νύχτα, ευεξία για το επόμενο πρωινό και πλήθος ευκαιριών να μιλήσουμε για τον ουρανό, τα αστέρια, την καθαριότητα των δρόμων, την ανακύκλωση, τα αδέσποτα ζώα, τη βλάστηση, το νερό, κ.ά., όπου κι αν ζούμε!

4.Είτε μείνουμε στην πόλη, είτε πάμε διακοπές, φροντίζουμε να εξοικειώσουμε τα παιδιά με τη θάλασσα ( π.χ. κολύμπι, camping, παιχνίδια και κανόνες στο νερό, κολυμβητήριο, βόλτα στη λίμνη) αλλά και το βουνό ( πεζοπορία, αναρριχήσεις, παρατήρηση πουλιών, μικρών ζώων, παιχνίδια με σχοινιά, κ.ά.).

Ένα πικ-νικ την εβδομάδα , μας δίνει την ευκαιρία να μαζευτούμε με φίλους να χαρούμε τη φύση και τα δώρα της και να βοηθήσουμε τα παιδιά να δημιουργήσουν κανόνες παιχνιδιού- φαγητού και προστασίας στο φυσικό περιβάλλον! Κατασκευές… από τη φύση τους

1.Φτιάχνουμε παιχνίδια και διακοσμητικά από φυσικά υλικά ή από « άχρηστα» αντικείμενα που έχουμε στο σπίτι. Για παράδειγμα, σχεδιάζουμε πάνω σε χαρτόνι με κόλλα stick ένα ψάρι κι από πάνω κοσκινίζουμε άμμο σε όλη την επιφάνεια , αφαιρώντας το περιττό στο τέλος.

Έχουμε , έτσι, γρήγορα κι εύκολα, ένα καδράκι με αμμοζωγραφιά !

Μπορούμε να ζωγραφίσουμε πάνω σε πέτρες και άδεια μπουκαλάκια ούζου, να κάνουμε κολλάζ από παλιές εφημερίδες, κορνίζες με κλαδάκια και κοχύλια, μολυβοθήκες από κουτί του καφέ με εφημερίδες ή σκοινί γύρω-γύρω, κ.ά.

2.Μαθαίνουμε πληροφορίες για τις φωλιές των ζώων που ζουν κοντά μας και κατασκευάζουμε κι εμείς, από άχυρο, κλαδιά και λάσπη, «σπιτάκια» για χελώνες, πουλιά και πασχαλίτσες, ταΐστρες πουλιών, κ.λπ.

Ο μικρός οικολόγος…

Γνωρίζει και φροντίζει για την ανακύκλωση, όλο το χρόνο.

Φυτεύει λουλούδια και λαχανικά στην αυλή ή στο μπαλκόνι του.

Αναλαμβάνει το πότισμα του κήπου, ή των φυτών της βεράντας.

Συμμετέχει σε ομάδες δενδροφύτευσης.

Δημιουργεί τη δική του «πράσινη γωνιά» στο δωμάτιο , το μπαλκόνι ή στο εξοχικό του, για την οποία είναι υπεύθυνος, και τη διακοσμεί με φυτά, ξύλινα αντικείμενα, κατασκευές από φυσικό υλικό, φρέσκους χυμούς, βιβλία και υλικά ζωγραφικής με σχετικό θέμα.

Φτιάχνει το δικό του λίπασμα ( μέσα σε 3-6 μήνες) σε ένα κάδο για κομπόστ ( επιλέγουμε έναν ειδικό χώρο στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας κι ένα μεγάλο δοχείο σε σκούρο χρώμα ,για να συγκρατεί τη ζέστη και τους χειμερινούς μήνες), όπου ρίχνει φλούδες, τσόφλια, περισσεύματα φρούτων και λαχανικών, σπόρια, κ.λπ.

Ενημερώνει φίλους και συγγενείς για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανακύκλωση με φωτογραφίες, σχετικά φυλλάδια και ζωγραφιές με συνθήματα! Οργανώνει θεματικά πάρτυ με ανακυκλώσιμα υλικά και υγιεινά κεράσματα!