eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Εκπαιδευτικό πρόγραμμα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα PDF E-mail

border

Πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Πουπους είναι προσαρμοσμένο στις ψυχολογικές και παιδαγωγικές αρχές και ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών. «Είναι ραμμένο στα μέτρα τους» Είναι ελαστικό, εξελίσσεται και τροποποιείται έτσι ώστε να τους προσφέρει ελευθερία, ενεργητικότητα, δραστηριότητα, χαρά.

Οι δασκάλες έχουν τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουν το πρόγραμμα όταν κρίνουν ότι είναι απαραίτητο και χρήσιμο για τα παιδιά.


7.00 π.μ-9.05 π.μ Ελεύθερες δραστηριότητες
.

Από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες στο όλο πρόγραμμα μας. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ολόκληρων ωρών δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά ν’ασχοληθούν με διάφορες δραστηριότητες τις οποίες έχει ήδη η δασκάλα οργανωμένες μέσα στην τάξη (στα τραπέζια,στο πάτωμα,στις γωνιές της τάξης).

Οι δραστηριότητες αυτές διαφέρουν από μέρα σε μέρα και καθορίζονται ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα των παιδιών, τους στόχους της δασκάλας αλλά και την επικαιρότητα

Στόχο έχουν να αναπτύξουν τα παιδιά συγκεκριμένες δεξιότητες όπως σωστό κράτημα μολυβιού,πινέλου,παστέλ,ψαλιδιού,να έρθουν σε επαφή με διάφορα υλικά ( πηλό, ζυμάρι, ναύλο, κουτιά, πώματα, ξύλα, χώμα, πέτρες, φύλλα, χαρτί, καρπούς δέντρων, και άλλα ) και να μάθουν να δημιουργούν μ’αυτά (ανάπτυξη φαντασίας).

Αυτήν την ώρα τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές δεξιότητες κοινωνικοποίησης, διευρύνεται και εμπλουτίζεται το λεξιλόγιο τους αφού μέσα από τις οργανωμένες γωνιές ( κουκλόσπιτο,μανάβικο, ψαραγορά, γωνιά παραμυθιού, γωνιά της φύσης, της κηπουρικής, του κουκλοθεάτρου, του μηχανικού, του κομμωτηρίου, του οικοδόμου κυπριακή γωνιά ηλεκτρονικοί υπολογιστές,κουκλοθέατρο ) τα παιδιά έρχονται πιο κοντά το ένα στο άλλο μαθαίνουν να συνεργάζονται, να δουλεύουν σε ομάδες 2,3,4 ατόμων και ταυτόχρονα να μάθουν να τα βγάζουν πέρα σε τυχόν συγκρούσεις, και διαφωνίες, που μπορεί να προκύψουν ανάμεσα τους.

Παράλληλα τα παιδιά αναπτύσσουν αυτήν την ώρα τη νοητική και γνωστική τους ικανότητα, κατακτώντας όλο και περισσότερες έννοιες αφού έρχονται σε επαφή με διάφορα επιτραπέζια παιγνίδια, ασκήσεις αρίθμησης, ταύτισης, αντιστοίχησης, ομαδοποίησης, σειροθέτησης, συναρμολόγησης, αλφαβητισμού, διαφόρων μαθηματικών εννοιών, σύνολα μεγέθη, σχήματα, μοτίβα, γραφικές παραστάσεις, προβλήματα )

Επίσης αυτές τις ώρες δίνεται η ευκαιρία στη δασκάλα να έρθει πιο κοντά στα παιδιά, να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους σε ατομικό επίπεδο και να κάνει τις παρατηρήσεις της για το κάθε παιδί όσο αφορά τις ικανότητες και αδυναμίες τους σε όλους τους τομείς ανάπτυξης του για να μπορέσει στη συνέχεια να το βοηθήσει να βελτιωθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό που μπορεί να πετύχει κάθε παιδί ανάλογα με την ωριμότητα που το χαρακτηρίζει.

9.05.π.μ-9.15π.μ Συγύρισμα τάξης και δραστηριοτήτων

Απαραίτητη η συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία αυτή έτσι ώστε να μάθουν σιγά σιγά να είναι υπεύθυνα για την τάξη τους και ότι υπάρχει σ’αυτή και να κατανοήσουν ότι είναι και δική τους ευθύνη η διαδικασία της τακτοποίησης των παιγνιδιών και του συγυρίσματος.

Είναι σημαντικό να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να μας βοηθούν όταν και όπου μπορούν γιατί αυτό τα κάνει να νιώθουν χρήσιμα, πιο ανεξάρτητα αλλά και να πιστεύουν στον εαυτό τους (αυτοπεποίθηση).

9.15-π.μ-9.45π.μ Ομαδική συζήτηση/κουβεντούλα

Κατά τη διάρκεια  της δραστηριότητας αυτής η δασκάλα οφείλει να προκαλέσει τα παιδιά με κάποιο ερέθισμα που θα επινοήσει η ίδια ώστε σιγά σιγά να μεταδώσει μέσα από την αμφίδρομη επικοινωνία, τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων, τη συζήτηση, την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων και ιδεών με τα παιδιά το μήνυμα της μέρας

Το περιεχόμενο της καθορίζεται από το θέμα της βδομάδας,(π.χ τα μεταφορικά μέσα) τους στόχους της δασκάλας,(π.χ τα χρώματα ή μια μαθηματική έννοια) την επικαιρότητα (π.χ ο Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ) τα ενδιαφέροντα τις εμπειρίες, την προσωπική και οικογενειακή ζωή των παιδιών.( βιώματα, συμβάντα, καταστάσεις).

Η διάρκεια, και το επίπεδο της διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα των παιδιών.

Εκτός από τη γλωσσική καλλιέργεια και τη ανάπτυξη λογικής κρητικής, (εκτέλεση πειραμάτων) στη δραστηριότητα αυτή επιτυγχάνεται η απόκτηση όλων και περισσότερων  γνώσεων και εννοιών, προωθείται η δημιουργική έκφραση και σκέψη, αναπτύσσονται ορθές στάσεις για τις βασικές αξίες της κοινωνικής, ηθικής, εθνικής, πολιτιστικής και θρησκευτικής ζωής.

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τους κανόνες μιας συζήτησης. Περιμένουν τη σειρά τους για να εκφράσουν την άποψη τους, δεν διακόπτουν, σέβονται την αντίθετη άποψη του φίλου τους, μαθαίνουν να προβάλλουν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν την προσωπική τους άποψη και παράλληλα βελτιώνουν τα όρια συγκέντρωσης και αυτοπειθαρχίας τους.

9.45 π.μ-10.15 π.μ Πλύσιμο χεριών και ώρα για πρόγευμα


10.15 π.μ – 11.05 π.μ Υπαίθριο Παιγνίδι

Το παιγνίδι στην αυλή απαραίτητο για τα παιδιά. Σημαντικό τόσο για τη φυσιολογική τους ανάπτυξη αλλά και για τη ψυχολογία τους.

Μπορεί να είναι ελεύθερο στην αυλή ή οργανωμένο από τη δασκάλα. Τα ομαδικά παιγνίδια (Βασιλέας,Αυκά-αυκά πουλώ τα, Πατσινέλλος, Λύκος και αρνί, Γάτα και ποντίκια, Τυφλόμυγα,` Περνά-Περνά η μέλισσα, Παιγνίδια με τη μπάλα, Η μικρή Ελένη Γύρω-γύρω όλοι κ.α.) μπορούν να οργανωθούν από τη δασκάλα με σκοπό τη καλύτερη ψυχαγωγία των παιδιών αλλά κυρίως την καλλιέργεια της ομαδικότητας, της συνεργασίας, του σεβασμού στο συμπαίκτη μου, και την τήρηση των κανόνων ενός παιγνιδιού (να μάθουν να χάνουν).

11.05 π.μ – 11.15 π.μ Συγύρισμα αυλής

11.15 π.μ – 11.35 π.μ Πλύσιμο χεριών και ώρα για φρούτο

11.35 π.μ – 12.05 μ.μ Αφήγηση παραμυθιού ή μιας πραγματικής ιστορίας ή κουκλοθέατρο, δραματοποίηση και στη συνέχεια επεξεργασία. Ηθική, κοινωνική αγωγή ή αγωγή υγείας

Η αφήγηση ενός παραμυθιού, μιας ιστορίας μπορεί να γίνει είτε από τη δασκάλα με χρήση εικόνων ή φιγούρων ή και χωρίς οπτικά μέσα, είτε με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων ( ραδιοκασετόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικος υπολογοστής )

Το παραμύθι το οποίο τα παιδιά αγαπούν ιδιαίτερα το εκμεταλλεύεται η δασκάλα για να διδάξει σ’αυτά έννοιες και γνώσεις βασικές αρχές ή αξίες, θετικές συμπεριφορές, ηθικά διδάγματα για να τους εμπλουτίσει το λεξιλόγιο, για να τους καλλιεργήσει τη φαντασία, για να τους αυξήσει τη συγκέντρωση και την αυτοπειθαρχία.

Η αφήγηση του παραμυθιού μπορεί να γίνει ακόμα και από κάποιο παιδί το οποίο θα αυτοσχεδιάσει ένα δικό του παραμύθι ή θα μοιραστεί με τους φίλους του κάποιο παραμύθι που του διάβασε η μαμά ή ο μπαμπάς το προηγούμενο βράδυ ή ακόμα μια αληθινή ιστορία που άκουσε στην τηλεόραση ή που συνέβηκε στην οικογένεια του. Η δασκάλα οφείλει να δίνει τέτοιες ευκαιρίες στα παιδιά για να τους αυξάνει την αυτοπεποίθηση και να τους καλλιεργεί τη γλωσσική ανάπτυξη τους, την πρωτοβουλία, την επιμονή και την αισιοδοξία.

12.05μ.μ – 12.30 μ.μ  Μουσική ή μουσική και κίνηση ή θεατρικό παιγνίδι ή γυμναστική ή ρυθμική

Οι πιο πάνω δραστηριότητες βοηθούν τα παιδιά να μάθουν να εκφράζονται άνετα μέσω άλλων τρόπων εκτός από τη γλώσσα. Μέσω διαφόρων μουσικών οργάνων, τραγουδιών αλλά και του σώματος.. Αναπτύσσεται επίσης η ακουστική ικανότητα του παιδιού και η μουσική του ευαισθησία. Γνωρίζει τη μουσική κληρονομιά άλλων λαών, την εθνική μας μουσική παράδοση και καλλιεργείται η αγάπη προς αυτήν. Τέλος με τη μουσική αναπτύσσεται μεταξύ των παιδιών το πνεύμα της συνεργασίας, της ευθύνης, της πειθαρχίας και της επικοινωνίας, στοιχεία απαραίτητα για την κοινωνικοποίηση τους.

Στη γυμναστική τα παιδιά αναπτύσσουν σημαντικές κινητικές δεξιότητες όπως ρίξιμο και πιάσιμο μπάλας, αναρρίχηση, έρπη, υπερπήδηση εμποδίων, τρέξιμο, ισορροπία, απογείωση προσγείωση, κουτσό, τούμπα, πήδημα, κ.α. ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με διάφορα αθλήματα.

12.30 μ.μ -………Ήσυχες δραστηριότητες

Στο τέλος της μέρας και μέχρι να σχολάσουν τα παιδιά η τάξη διαμορφώνεται και πάλι σε δραστηριότητες όπως το πρωί. Απλά η δασκάλα φροντίζει να ενισχύσει αυτές τις δραστηριότητες κυρίως με ήσυχα επιτραπέζια παιγνίδια (ζυμαράκι, κατασκευαστικό υλικό,ασκήσεις αλφαβητισμού ). Στόχος η ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων και η εμπέδωση συγκεκριμένων εννοιών ώστε να βοηθούμε τα παιδιά να χαλαρώνουν και να ηρεμούν καλύτερα αυτή την ώρα της ημέρας.

Το σχολείο μας έχει σκοπό να βοηθήσει το παιδί να προσαρμοστεί ομαλά στο ευρύτερο σχετικό περιβάλλον, να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο με άνεση και ασφάλεια και να εξασφαλίσει, να διατηρήσει και να προωθήσει την υγιή και ολόπλευρη ανάπτυξη του στον ανώτατο δυνατό βαθμό ανάλογα με το στάδιο ωρίμανσης του.

Σημαντικά στοιχεία στην όλη μας προσπάθεια αποτελούν η ενίσχυση της

θετικής συμπεριφοράς η δημιουργία θετικών κινήτρων, η ενθάρρυνση της αυτοπειθαρχίας ,η καθοδήγηση, η συμβουλή και η αποδυνάμωση της αρνητικής συμπεριφοράς αλλά πάνω απ’όλα θέλουμε να αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας με τόση αγάπη που να δημιουργήσουμε μαζί τους ένα γερό, σταθερό και γνήσιο δεσμό.

 

Ημερήσιο πρόγραμμα

2χρονα και 3χρονα

 

7.00π.μ-9.00 π.μ   Ελεύθερες δραστηριότητες


  • Γωνιές παιγνιδιού -- κουκλόσπιτο, μανάβικο, ψαραγορά φαρμακείο, μπακάλικο, ιατρείο, κομμωτήριο / κουρείο, μηχανουργείο, βιβλιοθήκη, βεστιάριο, γωνιά των συναισθημάτων και των εκφράσεων, γωνιά λύσης προβλήματος, (μαθηματικά) γωνιά της φύσης, παρατηρώ και μαθαίνω, γωνιά της επιστήμης, κυπριακή γωνιά, γωνιά όλου του κόσμου, γωνιά της μουσικής,, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οικοδομικό υλικό
  • Επιτραπέζια παιγνίδια – ασκήσεις σειροθέτησης, συναρμολόγησης, αντιστοίχησης, ομαδοποίησης, ταύτισης, μαθηματικές έννοιες – μοτίβα, επίλυση προβλημάτων, αρίθμηση, σύνολα, σχήματα, μεγέθη, μονάδες μέτρησης, ασκήσεις προανάγνωσης,προγραφής και αλφαβητισμού
  • Εικαστικά – ζωγραφική (μολύβια, λαδοπαστέλ, νερομπογιές, κάρβουνο),ανάμικτη τεχνική, ζωγραφική σε νάιλον, σε καμβά, κολλητική με διάφορα υλικά (χαρτί, χαρτόνια, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, πώματα, καρποί, σχοινί, υφάσματα, κουμπιά, αποξηραμένα λουλούδια, φύλλα, κοχύλια) δημιουργία κατασκευών με διάφορα άχρηστα υλικά ( κουτιά, ρολά της τουαλέτας, ξύλο, σίδερο, πέτρες, βότσαλα, κλαδάκια ) αγγειοπλαστική, εργασίες με το ζυμάρι.

 

9.00π.μ-9.10π.μ  Συγύρισμα τάξης και υλικών


9.10π.μ-9.30π.μ   Συζήτηση


  • Θέμα της βδομάδας ή της επικαιρότητας,, επεξεργασία μίας έννοιας, , παρατήρηση, περιγραφή, ποίημα.

 

9.30π.μ-9.50 π.μ   Καθαριότητα (προσωπική)

Πρόγευμα


9.50π.μ-11.00π.μ   Παιγνίδι στην αυλή ελεύθερο ή οργανωμένο


11.00π.μ-11.25π.μ  Καθαριότητα (προσωπική)

Ώρα για φρούτο


11.25π.μ-11.55μ.μ Παραμύθι και δραματοποίηση ή αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας ή κουκλοθέατρο, ένα θαύμα από τη ζωή του Χριστού. Θρησκευτική, ηθική, κοινωνική αγωγή, αγωγή υγείας.

 

11.55μ.μ-12.15μ.μ Μουσική ή ρυθμός ή μουσική και κίνηση ή τραγούδι ή ρυθμική ή γυμναστική

 

12.15μ.μ.-Ελευθερες δραστηριότητες

 

 

ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

4χρονα

7.00π.μ-9.15 π.μ  Ελεύθερες δραστηριότητες


  • Γωνιές παιγνιδιού -- κουκλόσπιτο, μανάβικο, ψαραγορά φαρμακείο, μπακάλικο, ιατρείο, κομμωτήριο / κουρείο, μηχανουργείο, βιβλιοθήκη, βεστιάριο, γωνιά των συναισθημάτων και των εκφράσεων, γωνιά λύσης προβλήματος, (μαθηματικά) γωνιά της φύσης, παρατηρώ και μαθαίνω, γωνιά της επιστήμης, κυπριακή γωνιά, γωνιά όλου του κόσμου, γωνιά της μουσικής,, ηλεκτρονικός υπολογιστής, οικοδομικό υλικό
  • Επιτραπέζια παιγνίδια – ασκήσεις σειροθέτησης, συναρμολόγησης, αντιστοίχησης, ομαδοποίησης, ταύτισης, μαθηματικές έννοιες – μοτίβα, επίλυση προβλημάτων, αρίθμηση, σύνολα, σχήματα, μεγέθη, μονάδες μέτρησης, ασκήσεις προανάγνωσης,προγραφής και αλφαβητισμού
  • Εικαστικά – ζωγραφική (μολύβια, λαδοπαστέλ, νερομπογιές, κάρβουνο),ανάμικτη τεχνική, ζωγραφική σε νάιλον, σε καμβά, κολλητική με διάφορα υλικά (χαρτί, χαρτόνια, αποκόμματα εφημερίδων και περιοδικών, πώματα, καρποί, σχοινί, υφάσματα, κουμπιά, αποξηραμένα λουλούδια, φύλλα, κοχύλια) δημιουργία κατασκευών με διάφορα άχρηστα υλικά ( κουτιά, ρολά της τουαλέτας, ξύλο, σίδερο, πέτρες, βότσαλα, κλαδάκια ) αγγειοπλαστική, εργασίες με το ζυμάρι.

 

9.15π.μ -9.25π.μ Συγύρισμα τάξης και υλικών

 

9.25π.μ-9.55π.μ  Συζήτηση

  • Θέμα της βδομάδας ή της επικαιρότητας, επεξεργασία μίας έννοιας, , παρατήρηση, περιγραφή, ποίημα.

 

10.00π.μ-10.15 π.μ Καθαριότητα (προσωπική)

Πρόγευμα


10.15π.μ-11.15π.μ   Παιγνίδι στην αυλή ελεύθερο ή οργανωμένο


11.15π.μ-11.35π.μ  Καθαριότητα (προσωπική)

Ώρα για φρούτο


11.35π.μ-12.00μ.μ Παραμύθι και δραματοποίηση ή αφήγηση μιας αληθινής ιστορίας ή κουκλοθέατρο, ένα θαύμα από τη ζωή του Χριστού. Θρησκευτική, ηθική, κοινωνική αγωγή, αγωγή υγείας.


12.00μ.μ-12.25μ.μ Μουσική ή ρυθμός ή μουσική και κίνηση ή τραγούδι ή ρυθμική ή γυμναστική


12.25π.μ.-1.00μ.μ Ήσυχες δραστηριότητες