eco schools

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

ανακοινωσεις υγιεινη και ασφάλεια blue

cach

You are here:

Home Που στοχεύουμε
Που στοχεύουμε PDF

1. Συναισθηματική Ασφάλεια
Για μας εδώ στην «Πουπού» αποτελεί προτεραιότητα η συναισθηματική ισορροπία του κάθε παιδιού. Το να νιώθει ένα παιδί συναισθηματική ασφάλεια είναι το πρώτιστο . Να νιώθει ότι ανήκει στο σύνολο, ότι έχει τη δική του αξία, τη δική του θέση στην ομάδα. Είναι σημαντικό επίσης για μας να σεβόμαστε και να αντιμετωπίζουμε το κάθε παιδί ισότιμα Η αγάπη, η σημασία το χάδι και η αγκαλιά είναι δικαίωμα όλων των παιδιών ανεξαιρέτως.


2.Κοινωνικοποίηση
Η κοινωνικοποίηση του κάθε παιδιού πρέπει να γίνεται με τρόπο που να βοηθά το παιδί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να εξασφαλίζει τις πιο ιδανικές συνθήκες έτσι ώστε το παιδί να νιώσει άνετα και να επιβιώσει στο πρώτο του κοινωνικό σύνολο αλλά και να αγαπήσει το περιβάλλον της Πουπους. Γι αυτό και πάνω απ’όλα πρέπει να κλείνει τα 2 του χρόνια για να γίνει η ένταξη του εδώ. 

3. Ανεξαρτησία + Αυτονομία=Αυτοπεποίθηση
Δυο χαρακτηριστικά στα οποία πιστεύουμε και προάγουμε καθημεριινά εδώ στην «Πουπού» γιατί αποδείκτηκε πως όσο πιο γρήγορα ανεξαρτητοποιηθεί ένα παιδί τόσο τονώνεται η αυτοπεποίθηση του. Η αυτοπεποίθηση στον άνθρωπο χτίζεται από αυτήν την ηλικία. Το να δίνουμε συνεχώς πρωτοβουλίες σε ένα παιδί να δημιουργεί και να εκτελεί μικρά και απλά καθήκοντα καθημερινά, το να δίνουμε ευκαιρίες σε ένα παιδί να εξυπηρετεί από μόνο του όσες από τις ανάγκες του μπορεί και το να τονώνουμε συνεχώς το ηθικό του επιδεικνύοντας την απαραίτητη υπομονή και επιμονή ότι είναι πολύ ΙΚΑΝΟ αυτό αποτελεί ΘΗΣΑΥΡΟ για το πλάσιμο της προσωπικότητας του παιδιού.

4. Ομαδικότητα
Η ομάδα της τάξης αποτελεί για τα περισσότερα παιδιά το πρώτο τους κοινωνικό σύνολο. Είναι σημαντικό λοιπόν( και το στοχεύουμε καθημερινά αυτό) τα παιδιά να καταλάβουν τους κανόνες μιας ομάδας, ότι τα ίδια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, ότι ανήκουν στην ομάδα αυτή και ότι οφείλουν να υπακούν τους κανόνες της και το πρόγραμμα της γιατί με αυτόν τον τρόπο επωφελείται όλη η ομάδα αλλά και το κάθε άτομο που ανήκει σε αυτήν. Άλλωστε η ρουτίνα και το πρόγραμμα παρέχει στα παιδιά συναισθηματική ασφάλεια και ηρεμία γιατί νιώθουν πως είναι σε καλά χέρια, νιώθουν σιγουριά για το περιβάλλον στο οποίο ανήκουν χωρίς να αμφιβάλουν, με αποτέλεσμα να νιώθουν ακόμα πιο μεγάλη άνεση στο χώρο της Πουπους.  

5. Διαμόρφωση χαρακτήρα και προσωπικότητας
Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους για μας εδώ στην «Πουπού» αφού πιστεύουμε πως τα πρώτα 6 χρόνια ζωής του ανθρώπου είναι τα πιο σημαντικά για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας του. Μια προσωπικότητα που σίγουρα διαμορφώνεται από την πρώτη στιγμή της γέννησης του παιδιού ,αν όχι και πιο πριν. Το περιβάλλον λοιπόν στο οποίο θα ζήσει και θα μεγαλώσει, οι άνθρωποι που θα το περιβάλλουν καθημερινά, τα ερεθίσματα τα οποία θα δέχεται, οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες θα μεγαλώσει θα καθορίσουν την όλη του πορεία για το μέλλον. Στοχεύουμε λοιπόν σε ένα δυναμικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση χαρακτήρα, με σωστές κοινωνικές συμπεριφορές , με σεβασμό στους υπόλοιπους και στη διαφορετικότητα του καθενός και παράλληλα στην αυτοπειθαρχία αλλά και στην ανάληψη ευθυνών.

6. Ανάπτυξη δεξιοτήτων
Οι δεξιότητες που μπορεί να αποκτήσει ένα παιδί από τα 2 του χρόνια είναι πολλές και ποικίλες ,φτάνει να του δίνονται οι ευκαιρίες. Δεξιότητες κινητικές, επικοινωνιακές, κοινωνικές, ομαδικές, ατομικές, γλωσσικές, εκφραστικές…… Μέσα από το ολοκληρωμένο μας πρόγραμμα προσπαθούμε καθημερινά να προάγουμε και να ενισχύουμε, να αναπτύσσουμε αλλά και να εξελίσσουμε όλες τους τις δεξιότητες.

7. Ελευθερία- Φαντασία – Δημιουργικότητα
Στην ηλικία των παιδιών που φοιτούν στην Πουπου τα πιο πάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να προάγονται και να ενισχύονται. Τα παιδιά λοιπόν έχουν τη δυνατότητα στο σχολείο μας να αναπτύσσουν τη φαντασία τους, να δημιουργούν ελεύθερα, να εκφράζονται μέσα από τις δημιουργίες και τις κατασκευές τους. Τα υλικά που τους παρέχουμε,(χαρτί, υφάσματα, εφημερίδες, περιοδικά, ζυμάρι, πηλός, ξύλο, φυσικά υλικά, δοχεία ανακύκλωσης, χάντρες, άχρηστο υλικό, νάιλον,…) οι ευκαιρίες που τους δίνουμε, η διαφορετικότητα των επιφανειών και των αντικειμένων, οι διαφορετικές τεχνικές (ζωγραφική, κολλητική, κολλάζ, ανάμικτη τεχνική, νερομπογιές, αγγειοπλαστική, τρισδιάστατες κατασκευές, παπιέ μασιέ,, ψηφιδωτό…) κάνουν τα παιδιά να είναι πιο δημιουργικά και να ανακαλύπτουν νέους τρόπους έκφρασης.

8. Απόκτηση γνώσεων- Κριτική σκέψη
Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μας αποκτούν γνώσεις για διάφορα και ποικίλα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε κατά τη διάρκεια του χρόνου. Πιστεύουμε πολύ στη βιωματική μάθηση. Μια μάθηση η οποία είναι η πιο κερδοφόρα και μακροπρόθεσμη. Μια μάθηση στην οποία τα παιδιά μέσα από εμπειρίες και βιώματα μαθαίνουν, αποκτούν γνώσεις, γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους και κυρίως ωριμάζουν και αρχίζουν να αποκτούν πιο ώριμη σκέψη, κρίση αλλά και λογική.