Με τον όρο «γρίπη» εννοούμε το κρυολόγημα που συνοδεύεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων και το οποίο οφείλεται σε πολλούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου και του ιού της γρίπης. Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να διαπιστώσει ένας γονιός με βεβαιότητα εάν το παιδί του έχει κολλήσει γρίπη ή αν έχει μια πιο απλή ίωση. Η ειδικός μας μιλάει για τον φετινό ιό της γρίπης, κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο από άλλες χρονιές και τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για φροντίσουμε το άρρωστο παιδί στο σπίτι.
Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ''γιος'' ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
H ειδικευμένη παιδίατρος κυρία Μαρία Παπαδάκη αναφέρει καταρχάς πως κάθε χρόνο η γρίπη επιστρέφει με διαφορετικά στελέχη/χαρακτηριστικά και πως τα φετινά στελέχη -είναι σημαντικό να τονιστεί- δεν είναι επικίνδυνης σημασίας. Συγκεκριμένα, η ίδια υποστηρίζει πως φέτος δεν υπάρχει τόσο μεγάλη έξαρση της γρίπης ώστε να εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία, μιας και σε γενικές γραμμές έχει αποτυπωθεί η κλασική εικόνα που συναντούμε κάθε χρόνο. Δεν έχουν δηλαδή σημειωθεί κρούσματα που να μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τα συμπτώματα είναι τυπικά (αν και μπορεί να γίνουν εντονότερα κατά περιπτώσεις), δηλαδή πυρετός με μεγαλύτερη διάρκεια, ρίγος, πόνος στις αρθρώσεις και κόπωση. Ο ιός H1N1 που, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παστέρ, έχει εμφανιστεί φέτος είναι, όπως υπογραμμίζει η κ. Παπαδάκη, μεταλλαγμένος ιός και επίσης δεν χρήζει ιδιαίτερης ανησυχίας.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως συνήθως μια απλή ίωση έχει διάρκεια δύο με τρεις ημέρες και συνοδεύεται από απλά συμπτώματα όπως βήχας και μπούκωμα. Όταν όμως ο πυρετός δεν πέφτει, υπάρχει έντονο ρίγος, κατατονία και η διάρκεια του πυρετού είναι 3-5 μέρες τότε μιλάμε σίγουρα για γρίπη. Τα συμπτώματα είναι πιο έντονα και ανησυχητικά όταν έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες, δηλαδή με παιδιά που έχουν αναπνευστικό πρόβλημα, άσθμα, καρδιοπάθειες, αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. διαβήτη), που παίρνουν φάρμακα τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό (κορτιζόνη) καθώς επίσης και στα πρόωρα βρέφη και σε εκείνα που έχουν παρουσιάσει κάποια κακοήθεια. Επίσης βρέφη και παιδιά έως 2 ετών είναι οι ηλικίες που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής.
ΠΟΤΕ Ο ΓΟΝΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΕΙ
Σύμφωνα με την κ. Παπαδάκη, ο ιός της γρίπης δεν χρήζει ανησυχίας αν και πάντα ο γονιός είναι καλό να επικοινωνεί με τον παιδίατρο και να ενημερώνεται ανάλογα. Σε γενικές γραμμές πάντως, ανησυχία μπορεί να προκαλέσει όταν επιμένει 24ωρος πυρετός για τρίτη μέρα. Στην περίπτωση αυτή ο γονιός οφείλει να μιλήσει με τον παιδίατρο του παιδιού ο οποίος θα κρίνει ανάλογα εάν το παιδί θα χρειαστεί να πάρει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή ή σε κάποιες περιπτώσεις να διακομιστεί στο νοσοκομείο. Τέτοιες περιπτώσεις είναι όταν ο γιατρός ανησυχεί για την κλινική εικόνα του παιδιού, εάν το παιδί χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, εάν υπάρχουν επιπλοκές, όπως πνευμονία, και εάν πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες εξετάσεις.
ΦΡΟΝΤΙΔΑ και ΘΕΡΑΠΕΙΑ στο ΣΠΙΤΙ
Η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και ως εκ τούτου είναι καλό ο κάθε γονιός να επικοινωνεί με τον παιδίατρό του, αναφορικά με τη θεραπεία του παιδιού. Εάν, πάντως, το παιδί ανεβάσει πάνω από 38.5 πυρετό, τότε ο παιδίατρος θα συστήσει κάποιο αντιπυρετικό, χλιαρό ντους για να πέσει ο πυρετός, κομπρέσες στο μέτωπο, κατανάλωση φρέσκων λαχανικών και φρούτων (όχι βιταμίνες με τη μορφή συμπληρωμάτων) και κυρίως διαρκή ενυδάτωση με πολύ νερό. Όσον αφορά στο φαγητό, η κ. Παπαδάκη αναφέρει πως είναι καλό να μην πιέζουμε το παιδί αν δεν θέλει να φάει και να του προσφέρουμε ελαφριές τροφές, όπως σούπες.
Το ΕΜΒΟΛΙΟ της ΓΡΙΠΗς
Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία ορίζει ότι όλα τα παιδιά από 6 μηνών και πάνω πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια οδηγία από το υπουργείο Υγείας, οπότε εξαρτάται από τον παιδίατρο και τον γονιό το κατά πόσο χρειάζεται το παιδί το συγκεκριμένο εμβόλιο. Σε γενικές γραμμές, λέει η παιδίατρος, είναι καλό να γίνεται, ιδιαίτερα στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και στα βρέφη. Μαρτίου.