Υγεία

6 tips υγείας για... Καλό Χειμώνα!

Οι μανούλες ανησυχούν καθώς έρχεται ο χειμώνας. Ο καιρός κρυώνει, βρέχει και προβληματίζονται πώς πρέπει να συμπεριφερθούν στα μωρά τους. Πώς πρέπει να θερμάνουν το σπίτι; Πότε και πώς να το βγάλουν έξω; Πώς να κάνουν το μπάνιο του; Είναι μερικές από τις απορίες τους και ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης δίνει τις απαντήσεις!

1. Πώς θερμαίνουμε το σπίτι;

Η θερμοκρασία στο χώρο που βρίσκεται το μωρό πρέπει να είναι σταθερή, μέρα και νύχτα, να κυμαίνεται από 18 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας πρέπει να αποφεύγονται όπως επίσης η αλλαγή από δωμάτιο σε άλλο δωμάτιο με διαφορετική θερμοκρασία. Ο καλύτερος τρόπος θέρμανσης εξακολουθεί να είναι το καλοριφέρ ή οι θερμοπομποί. Αποφύγετε το κλιματιστικό (air condition) διότι ξηραίνει την ατμόσφαιρα και προκαλεί ρινίτιδες, βρογχίτιδες κ.λπ.

2. Πώς το σκεπάζουμε;

Δεν πρέπει να σκεπάζετε το μωρό με πολλά σκεπάσματα διότι το ζεσταίνετε υπερβολικά και θα κινδυνεύει να μπερδευτεί ανάμεσά τους. Η υπερθέρμανση ενοχοποιείται για το Σύνδρομο Αιφνίδιου Βρεφικού Θανάτου.

3. Μην το ντύνετε υπερβολικά!

Προσαρμόζετε το ντύσιμό του ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν την κάθε στιγμή. Μέσα στο σπίτι ένα φανελάκι και μία ελαφριά μπλουζίτσα είναι αρκετά.  Στην έξοδο ένα φανελάκι, μία μπλούζα και ένα μπουφάν για τις μέτριες μέρες και μία ολόσωμη φόρμα-μπουφάν για το πολύ κρύο. Το σκουφάκι είναι απαραίτητο όταν φυσάει ή αν το βγάλουμε έξω μετά το μπάνιο.

4. Πώς το κάνουμε μπάνιο;

Μην φοβάστε να του κάνετε το καθημερινό του μπάνιο ακόμα και τις κρύες μέρες αφού μέσα στο σπίτι επικρατεί σταθερή θερμοκρασία 18-20 βαθμούς Κελσίου. Το μπάνιο είναι χαλαρωτικό, αναζωογονητικό, ενισχύει την άμυνά του και το βοηθάει να ξεβουλώσει η μύτη του. Μην το βγάζετε έξω μετά το μπάνιο εκτός εάν ο χώρος είναι ελεγχόμενος.

5. Πότε το βγάζουμε έξω;

Μόνο όταν βρέχει αποφεύγουμε την καθημερινή έξοδο. Τα μωρά, εφόσον δεν είναι άρρωστα, πρέπει καθημερινά και τους κρύους μήνες του χειμώνα να βγαίνουν βόλτα για μία έως δύο ώρες. Επειδή στο καρότσι μπορεί να κρυώνει λόγω της στατικής θέσης, επιβάλλεται να φορά γάντια, σκουφάκι και ζεστές καλτσούλες. Όταν όμως μπείτε σε κλειστό χώρο φροντίστε αμέσως να του τα βγάλετε. Πολύ χρήσιμο είναι και το προστατευτικό νάιλον-κάλυμμα που μπαίνει πάνω από το καρότσι σαν τέντα.

6. Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους!

Οι κλειστοί χώροι όπως οι παιδότοποι, τα πάρτι και γενικά όπου υπάρχει συνωστισμός μπορεί να είναι αιτία για μετάδοση λοιμώξεων. Αποφύγετε τουλάχιστον τον πρώτο χρόνο ζωής του τις γιορτές και τα παιδικά πάρτι. Μπορείτε να παραβρεθείτε σε πολύ μικρές οικογενειακές συνεστιάσεις αρκεί να μην υπάρχει στο χώρο καπνός από τσιγάρο και άτομα με βήχα, συνάχι κ.λπ.

 

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

Εγκριθήκαμε

Εγκριθήκαμε σε ένα σχέδιο που επιχορηγεί η κυβέρνηση «Έγκριση στο Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων Παιδιών ηλικίας μέχρι 4ων ετών».

Επικοινωνία

Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 4&11, Στρόβολος, 2059, Λευκωσία, Κύπρος

+357 22003778