Παιχνίδια στο σπίτι: απίθανες ιδέες για μικρά παιδιά!

Αν νομίζετε πως οι δυνατότητες δημιουργικού ή αυτοσχέδιου παιχνιδιού με ένα νήπιο είναι περιορισμένες, μάλλον δεν έχετε δοκιμάσει τα παρακάτω παιχνίδια. Δείτε κάποιες πρωτότυπες ιδέες για παιχνίδι στο σπίτι και δώστε στα... μαξιλάρια άλλο νόημα!

Ναυαγός

Ρίξτε στο πάτωμα του σαλονιού μερικά μαξιλάρια και προσποιηθείτε πως το σαλόνι είναι η θάλασσα και το παιδί πρέπει να βρεθεί από τη μία πλευρά του δωματίου στην άλλη, χωρίς να βρέξει τα πόδια του. Δείξτε του πώς να χρησιμοποιήσει τα μαξιλάρια σα να είναι βράχοι πάνω στους οποίους πρέπει να πατήσει, για να μην ακουμπήσει καθόλου στο πάτωμα!

Για να κάνετε ακόμα πιο ενδιαφέρον -και ρεαλιστικό- το παιχνίδι μπορείτε να φτιάξετε από χαρτί (ή να φέρετε από τα παιχνίδια του παιδιού) ψαράκια, γοργόνες και βαρκούλες. Και προσοχή στους καρχαρίες!

Σπιτικό supermarket

«Στήστε» ένα mini supermarket στο σπίτι τοποθετώντας σε διάφορα σημεία ενός μεγάλου δωματίου πακέτα τροφίμων, κονσέρβες, φρούτα και λαχανικά (που έχετε ήδη στην κουζίνα σας). Δώστε στο παιδί ένα δοχείο που θα αποτελέσει το καροτσάκι (π.χ. ένα χαρτόκουτο ή έναν μεγάλο κουβά). Στη συνέχεια, φτιάξτε μία λίστα ζωγραφίζοντας τα τρόφιμα που θέλετε να «αγοράσει». Αν το παιδί αναγνωρίζει τους αριθμούς μπορείτε να γράψετε και πόσα τεμάχια θέλετε από το κάθε τρόφιμο. Στη συνέχεια δώστε του τη λίστα και ζητήστε του να συγκεντρώσει όλα τα τρόφιμα που έχετε καταγράψει.

Για «προχωρημένους» παίκτες: Μπορείτε να ενσωματώσετε και χρήματα στο παιχνίδι σας, κόβοντας μικρά χαρτάκια για γράφοντας πάνω αριθμούς και να βάλετε αντίστοιχα ταμπελάκια με τιμές μπροστά από κάθε τρόφιμο. Έτσι, όταν το παιδί θα φτάσει στο ταμείο (που θα έχετε αναλάβει εσείς) θα του ζητήσετε να σας πληρώσει, ανάλογα με αυτά που ψώνισε. Το παιχνίδι αποτελεί εξαιρετική εξάσκηση για τις φορές που θα πηγαίνετε πραγματικά στο supermarket.

Ξεναγός λεωφορείου

Τοποθετήστε στον χώρο μερικές καρέκλες ή μερικά μαξιλάρια στο πάτωμα και χρησιμοποιήστε ένα χάρτινο πιάτο για τιμόνι. Το παιδί σας θα είναι ο ξεναγός-οδηγός και εσείς ο επιβάτης σε ένα τουριστικό λεωφορείο, το οποίο θα σας πηγαίνει όπου φανταστείτε, π.χ. στον ζωολογικό κήπο, στην παραλία, στην παιδική χαρά. Καθώς το παιδί θα οδηγεί, και θα κάνει και τους ήχους του λεωφορείου, εσείς θα κάνετε ερωτήσεις για το κάθε τι που θα «βλέπετε» από το παράθυρο: Π.χ. αν πηγαίνετε στον ζωολογικό κήπο το παιδί θα πρέπει να σας λέει τι ζωάκια βλέπετε κάθε φορά. Στη συνέχεια, μπορείτε αν θέλετε να αντιστρέψετε τους ρόλους και να είστε εσείς η ξεναγός.

Μπάσκετ εσωτερικού χώρου

Πανεύκολο και σούπερ διασκεδαστικό παιχνίδι που ενισχύει τον συντονισμό ματιού-χεριού. Τοποθετήστε σε ένα σχετικά ψηλό σημείο του δωματίου του παιδιού έναν κουβά και με χαρτιά εφημερίδας φτιάξτε πολλές μπάλες (αν θέλετε χρησιμοποιήστε και σελοτέιπ για να σταθεροποιηθούν καλύτερα). Δώστε τις στο παιδί και ζητήστε του να προσπαθήσει να... βάλει καλάθι!

Κυνήγι θησαυρού

Κρύψτε έναν «θησαυρό» κάπου στο σπίτι, τον οποίον θα κληθεί να βρει το παιδί, και σχεδιάστε έναν απλό χάρτη για να τον ακολουθήσει. Βάλτε ένα μεγάλο κόκκινο σημάδι στο σημείο όπου βρίσκεται ο θησαυρός. Το παιδί θα ξετρελαθεί με την διαδικασία! Εναλλακτικά -ή για μικρότερα παιδιά- χρησιμοποιήστε ένα ρολό-χαρτί τουαλέτας, το οποίο θα ξετυλίξετε κατά μήκος της διαδρομής προς τον θησαυρό. Στο τέλος του ρολού θα έχετε δέσει ένα μικρό δωράκι, π.χ. ένα σοκολατάκι!

 

Αποκτήσαμε την πράσινη μας σημαία και είμαστε περήφανοι που ανήκουμε στα οικολογικά σχολεία της Κύπρου.

Επικοινωνία

Λεωφ. Αρχιεπισκόπου Κυπριανού 4&11, Στρόβολος, 2059, Λευκωσία, Κύπρος

+357 22003778